„30-процентният спад в цените на жилищата е обобщена цифра от спадовете в различните сегменти, като най-важното за цената на един недвижим имот е неговото местоположение", коментира тази сутрин Лъчезар Искров, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", по темата какво е състоянието на пазара на имоти у нас

Той заяви, че " бих бил много внимателен да прогнозирам допълнителен 10-процентен спад през настоящата година. При всички случаи спад ще има, но той ще е малко над 5%, тъй като в повечето обекти, особено при новото строителство и в жилищния сектор цените, са близки до себестойността."

Той обясни, че парцелите, на които се строи в момента, са купувани в друг пазар на много високи цени.

Деян Кавръков, консултант по недвижими имоти, разясни, че цените в момента са реално на нивата от края на 2006 година.

През изминалите години част от растежа на цените се дължи на спекулативни сделки. Когато този вид сделки (спекулативните) са повече от 50% от оборота на пазара, това означава, че има "балон" - "Няма нищо лошо в спекулативните сделки, но номерът е какъв дял от пазара заемат", каза още той.

Заради дисбаланса между търсене и предлагане падат капиталовите стойности (реалната стойност при реално сключена сделка - не това, което пише в офертите, не поисканата цена) на имотите, обясни Кавръков.

Източник: БНТ