Значителното намаление в развиваните офис проекти в ЦИЕ от края на миналата година ще има положителен ефект върху офис пазара в региона в дългосрочен план, като ще създаде по-благоприятни условия за инвеститорите, сочат данни от ново проучване на CBRE.

Като цяло, броят на офис проектите, които предстои да бъдат завършени през следващите 18-24 месеца, е намален с 30% от четвъртото тримесечие на 2008 г.

Това намаление трябва да помогне на пазарите да възстановят баланса и да създадат условия за по-устойчиви нива на незаетите офис площи на някои пазари и дори да предизвика недостиг на нови площи на някои централно европейските пазари от средата на 2010.

Според Йос Тромп, директор на CEE Research&Consulting, има значителни различия в развитието на офис проектите на различните пазари в ЦИЕ.

Основната причина, наблюдавана при всички пазари в региона е, че обемът на отпусканите кредитите остават нисък, което прави много трудно финансирането на нови проекти.

Освен това, банките изискват високи нива на предварително отдаване под наем на площите, преди да одобрят финансирането, което е трудно да се осигури при ниско търсене.