Намалява интересът към инвестиции в търговски центрове в Румъния, съобщава румънският вестник "Ромъния либера".

Русия и Украйна детронираха страната в класацията за дейността на основните пазари на дребно в Централна и Източна Европа, която се изготвя годишно от полската компания за
проучване на пазара PMR. В класацията за тази година Румъния се намира на четвърто място - след Русия, Украйна и Полша.

През 2006 г. същото изследване постави Румъния на първо място. През 2007 г. обаче масивното разширяване на търговията на дребно доведе до пренасищане на пазара, въпреки че по брой на магазините на глава от населението Румъния изостава значително след страни като Чехия, Полша и Унгария.

Представители на търговските вериги, присъстващи на румънския пазар, смятат, че големият прилив на инвестиции в румънската търговия е довел до "претрупване" с магазини. Въпреки това профилираният пазар не е достигнал зрелостта си и инвестициите в откриването на нови търговски центрове ще продължи - както в столицата, така и в провинцията.

През последните години модерните форми на търговия на дребно отбелязаха изключително динамичен растеж, коментира маркетинговият директор на Auchan Romania, като допълва, че през следващите три години, според плановете за развитие, броят на хипермаркетите ще достигне 120-140 единици на национално ниво.

Маркетинговият директор на Carrefour Romania, от своя страна, обяснява, че през 2007 г. веригите от магазини са покривали 39% от общото количество на продажбите, а през 2010 г. се очаква на национално ниво този вид търговия да държи 50% от пазара.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС/ЕРА