Собственици на търговски обекти на централни улици и булеварди в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново са укрили 730 000 лева данъци, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Разкритията станали по време на 50 ревизии, извършени от НАП. Задълженията са за невнесени ДДС и данък върху доходите на физическите лица. Собствениците на тези магазини са глобени и задължени да внесат укритите данъци заедно с лихвите.

Според българското законодателство всеки гражданин, получил доходи от наем на търговски обект, трябва да ги декларира и да плати данък като физическо лице. В случай че за последните 12 месеца доходите от наема надхвърлят 50 000 лева, лицето подлежи на задължителна регистрация по ДДС. От НАП припомнят, че доходите от наем, получени през 2009 г., трябва да се декларират до края на април тази година.

По време на ревизиите инспекторите на НАП са установили, че част от собствениците на луксозни магазини изобщо не са декларирали получените доходи от наем, а други обявили значително занижени цени в договорите, за да избегнат плащането на данъци върху реално получените пари.

Така например, за отдаване на магазин от 41 кв. м. на бул. "Витоша" в столицата, е обявен годишен доход от наем 6000 лв. (или 500 лв. месечно). Ревизорите на НАП възложили експертиза, която доказала, че реалната наемна цена на този обект е поне 22 000 лв. (над 1800 лв. месечно), тоест три пъти повече от вписаната в договора за наем.

При подготовката на ревизиите на наемодатели служителите на НАП направили проучване на средните пазарни цени в най-големите градове в България. Изследвали и международни класации, като тази на Международната агенция за недвижими имоти „Cushman&Wakefield" за световните търговски улици, включваща цените на 233 улици в 47 държави.

Там бул. "Витоша" в София се оказал сред първите 50 най-скъпи места, а през 2005 г. достигнала дори 22-ро място. Звеното за анализ на риска в НАП възложило пилотни ревизии на собственици на такива обекти и установили масово необявяване на доходи или деклариране на по-нисък наем от реалния.