Собственици на луксозни магазини по столичните улици „Витоша", „Раковски", „Позитано" и др. крият доходи от наеми или обявяват значително занижени цени в договорите.

Това става ясно след проверки на инспектори от НАП. В столичната приходна агенция вече са приключили 33 ревизии на собственици на търговски обекти в центъра на София. Разкрити са близо 300 000 лева укрити данъци върху доходите.

За определяне на пазарната цена на наема са извършени експертни оценки на отдаваните помещения, обясниха от агенцията.

Собственик на седем имота на бул. „Витоша" декларирал 4 пъти по-ниски доходи от наеми спрямо експертната оценка. Той се опитал да укрие повече от 84 000 лева данък върху доходите, изчислиха от НАП. Освен глобата и дължимия данък, той ще плати и 25 000 лева лихва.

Според договор, магазин от 68 кв. м на ул. „Раковски" бил отдаден под наем за 5 пъти по-ниска сума от определената от експертите цена, изведоха друг фрапиращ случай инспекторите. Освен това, ревизорите установили, че собственикът изобщо не е декларирал никакви доходи от наем. Задълженията му, заедно с лихвите, са повече от 24 000 лева.

Собственик на друг обект пък изгонил наемател, защото му поискал фактури за наема. Наемателят плащал месеци наред договорения устно наем, обясняват от агенцията. Издавали му фактури не за реално платените пари, а за до 20 пъти по-ниската стойност на наема, залегнала в договора. Собственикът получил над 153 000 лева, но издал фактури за около 8000 лева.

Така фирмата на наемателя била ощетена с повече от 40 000 лв. от ДДС и данък общ доход, сметнаха инспекторите. В последните месеци обаче наемателят категорично поискал фактури за всичко, което реално е платил на собственика. Вместо това получил нотариална покана от него да напусне обекта. "В нея наемодателят цитирал устно договорената сума на месечен наем, а не посочената в договора. Така сам разкрил укритите от него доходи", обясниха от НАП.

Проверките на агенцията продължават. Предстоят нови ревизии в близките месеци.