До две седмици Националната агенция за приходите трябва да представи на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание всички данни за проверки на имотите на Ахмед Доган. Това стана известно на заседанието на комисията, която се самосезира и възобнови преписка за проверките на имотите на лидера на ДПС.

Преписката касае пет имота на Доган в столичния квартал "Бояна", в парк "Росенец", в с. Дръндар и два хотела - в Девин и в Рибарица. Установени са липса на декларации за доходи и осигурителни вноски, посочиха експерти към комисията. Не е останало време на предишното Народно събрание, когато е започнала преписката, да бъдат проверени хората, които са "номинални собственици" на имотите, посочи експертът към комисията Елеонора Николова.

По думите й тези материали трябва да бъдат изискани, за да се види как могат да бъдат придобити такива имоти, по които прокуратурата също е правила проверка. Освен тези проверки ще бъдат инспектирани и всички неправителствени организации, в които Доган има участие или управлява. Това решение бе прието по предложение на председателя на комисията Яне Янев. По думите му, досега такива проверки не са правени.

Заради това, че НАП не е предоставила досега всички данни, някой ще трябва да поеме отговорност, заяви Янев. Комисията възложи на прокуратурата да направи справка за движенията на всички преписки и разследвания по този случай.

Комисията е била сезирана днес, седем минути след началото на заседанието, с писмо от Коалиция за България по повод декларации на депутата от ГЕРБ Искра Фидосова за конфликт на интереси. Комисията реши, че ще бъдат направени три проверки - за конфликт на интереси, за нарушаване на парламентарната етика и за съмнения за корупция.

В сигнала на Коалиция за България се посочвали общият размер на кредитите на Фидосова и това как тя успявала да плаща погасителните им вноски. От Коалиция за България очакват проверка да установи дали към 20 юли, когато Фидосова е подала декларация, все още е упражнявала нотариалната си дейност и дали са сключвани нотариални сделки от нея.

Източник: БТА; Снимка: БГНЕС Фото