С близо 20% по-евтино излиза покупката на апартамент или парцел край морето от НАП, отколкото от строител, съобщават от приходната агенция. В някои случаи цените могат да паднат до 50% от реалната цена на имота.

Справка в сайта на агенцията показва например, че първоначалната тръжна цена на жилище в Слънчев бряг започва от 44 800 лв. На пазара за недвижими имоти подобен апартамент в същия комплекс се предлага на цена от около 66 000 лв.

В момента в сайта на НАП са публикувани над 20 обяви за продажба на апартаменти в Несебър, Слънчев бряг, Банско и София.

Така например НАП Бургас продава сауна, фитнес, кафе, подземен гараж и апартамент. Имотите са на несебърска строителна фирма, която има задължения от над 2 млн. лв. към бюджета и се намират във ваканционните селища „Сидер лодж 1” и „Сидер лодж 2” в местността „Грамадето” на Банско.Апартаментът е с площ от 50 квадратни метра, като началната му тръжна цена е 50 000 лв.

Подобен имот в същия комплекс се предлага за 60 000 лв. от агенция аз недвижими имоти. От същия длъжник НАП Бургас продава и апартаменти, фризьорски салон и магазини в Слънчев бряг.

Всеки, който проявява интерес да купи имот от НАП трябва да знае, че за да се включи в наддаването, трябва да преведе депозит за участие в размер на 20% от първоначално обявената тръжна цена. Офертите се подават в запечатан плик до офиса на НАП, който организира продажбата.

Електронен интернет магазин с всички продажби, в който ще може да се търси по ключова дума, цена, населено място и вид на вещта разработват в момента от НАП. В него ще бъдат публикувани всички активи, които се продават от приходното ведомство, като всеки желаещ ще може да се абонира за имейл известия за продажбите, които го интересуват.