Наплив за получаване на сертификати за инвеститор първи клас в сферата на недвижимите имоти залива Агенцията за инвестиции с наближаването на крайния срок - 30 август, съобщи изпълнителният директор Стоян Сталев. Той уточни обаче, че не всички искания ще бъдат удовлетворени.

Въпреки това проектите в сферата на недвижимите имоти са получили най-много сертификати през тази година - около двайсетина, като половината от тях са за търговски центрове (виж карето). За сравнение, в периода 2004 - 2006 г. агенцията е издала около 30 сертификата, информира Дневник.

Причината за повишения интерес от страна на инвеститори в имоти са поправките в Закона за насърчаване на инвестициите. Те предвиждат от септември държавата да спре да ги подпомага заради бурното развитие на този бранш през последните години. Вчера мол с многофункционална зала в Русе беше един от последните, които взеха сертификати за инвеститор първи клас. Проектът е съвместен на общината, която предоставя правото на строеж върху терен от 36 дка, а инвестицията е на братя Бобокови, "Денси", които построиха първия мол извън София във Велико Търново, и местната компания "Готи".

Още шест проекта в областта на имотите очакват да получат сертификат първи клас, каза Христо Етрополски от агенцията. Въпреки че срокът изтича в края на август, заявления от инвеститори в имоти ще се приемат до 6 август, каза Стоян Сталев. След този срок приоритетно ще се насърчават вложения в преработващата промишленост, възобновяеми енергийни източници, услуги в областта на информационните технологии.

Стимулите са основната причина инвеститорите да търсят получаването на сертификат. Най-важният е индивидуалното административно обслужване. То им спестява времето за обработка на документите, като го съкращава с около една трета, каза Етрополски. Например, ако дадена процедурата отнема около месец, първокласният инвеститор получава документа за 20 дни. При инвеститорите в имоти голяма помощ се оказва при съгласуванията между отделните държавни и общински ведомства, особено при промяна на предназначението на земята от земеделска в регулация.

Те получават и атрактивни имоти без търг или конкурс на занижени цени от общините. Другото предимство е получаването на държавни пари за изграждането на инфраструктурата около обекта. Досега такива средства са получили само "Бизнес парк София", заводът на френската "Монтюпе" в Русе, на "Либхер" край Пловдив и болница "Токуда" в София, пишат още от Дневник.