Какво е необходимо да знаете за покупка на недвижим имот?

Освен наличието на желание за покупка, е необходимо да получите максимално количество коректна, професионална информация за пазара, за да имате възможност да вземете правилно решение.

Агенция "Форос" дава няколко съвета за тези, които искат да купят жилище:

1. Определяне на характеристики на търсения имот

Характеристиките на един имот са многобройни и изискват внимателно осмисляне. Нужно е да знаете кои са тези характеристики, с които няма да направите компромис и тези, които не са толкова важни за Вас.

Основните от тях са: район, местоположение, площ, етажност, тип на строителството, изложение, вътрешно разпределение, панорама, заобикаляща инфраструктура и мн. др.

2. Намиране на средства за финансиране на покупката

Често срещана грешка, допускана от клиентите, купуващи с кредит, е да търсят имот преди да са проверили каква е вероятността банката да им отпусне необходимата сума.

3. Извършване на огледи и избор на имот

Потенциалните купувачи имат на разположение не малко източници на информация за предлагани на пазара имоти - вестници, списания, специализирани сайтове и др. Трябва да знаете, обаче, че в медиите се рекламира една много малка част от всички имоти, които се предлагат.

В частните обяви за продажба на имоти, всеки продавач се стреми да постигне максимално висока цена, по-висока от пазарната.

Изборът на най-подходящото, изгодно и удовлетворяващо всички изисквания на купувача предложение в повечето случаи изисква отделяне на много ценно време. Друго важно нещо, за което трябва да внимавате е сигурността на сделката - обременени с тежести имоти, кредитна задлъжнялост на строители, идеална съсобственост и претенции на други лица.

4. Водене на търговски преговори

Шансът за достигане до желаните отстъпки е много по-голям, ако се подходи рационално, вместо емоционално.

5. Предварителен договор

Предварителният договор може да крие определени рискове за купувача, за това бъдете внимателни. Следете всички поставени условия да бъдат записани, изисквайте неустойки при неизпълнение, документи за собственост, строителни планове, точни срокове, протокол описи и др.

6. Окончателно изповядване на сделката.

Българското законодателство предполага сделките за покупко-продажба на недвижим имот да бъдат публично оповестявани пред нотариус. Това е моментът, когато купувачът изплаща останалата част от сумата на имота, а продавачът прехвърля собствеността на негово име.