Присъединяването на Румъния към ЕС от началото на тази година води до насочване на погледите на големите чуждестранни инвеститори към сектора на недвижимите имоти в страната, който се радва на бурен ръст, сочи доклад, публикуван в изданието ZF.ro.

До момента строителните предприемачи и инвеститорите, които идват в страната са предимно спекулативно настроени и с цел към извличане на максимална и "бърза печалба", коментират анализатори от консултантската агенция KPMG Romania.

С влизането на страната в ЕС обаче се очаква този тренд да се промени и интересът от страна на големите стратегически инвеститори с дългосрочен хоризонт да нарасне значително.

На фона на силното поскъпване в цените на недвижимите имоти, както и при липсата на големи и привлекателни парцели за реализиране на големи инвестиционни проекти много от международните стратегически инвеститори се отказват от реализиране на проекти в страната и насочват вниманието си към други страни от региона.

Друга причина, която влияе негативно върху вземането на инвестиционни решения, отнасящи се до северната ни съседка е сложната фискална система там.

В страната извършване на транзакция на пазара на недвижимите имоти отнема прекалено дълго време, за да бъде реализирана.

В същото време страната усеща остра конкуренция за реализиране на големи проекти от инвеститорите не само от съседните страни, но и от другите бързоразвиващи се пазари като Русия например.