От началото на кризата в Гърция има известно нарастване на интереса на по-заможните българи за покупка на ваканционен имот в южната ни съседка, съобщи Никола Стоянов, управител на „Лукс имоти". В агенцията идват доста запитвания, но засега в повечето случаи не са почнали да падат цените. Хората изчакват за изгодна сделка, уточни той.

Не бива да се забравя, че гръцкото крайбрежие не е презастроено като нашето, припомни брокерът. Там не се продават жилища в огромни апартаментни комплекси. Повечето имоти са двойни или самостоятелни къщи. Цените са изгодни, но засега няма поевтиняване. За добър имот, който може да се ползва веднага те започват от 1000 евро за квадрат. За къщи пред разпадане, имащи нужда от основен ремонт, офертите тръгват от 30 000 евро, уточни той.

Според други наши брокери в Северна Гърция, за която най-често питат българите, в зависимост от района цените варират от 1000 до 2000 евро за единица площ. За 130 000 - 140 000 евро може да се вземе приличен мезонет или просторен апартамент. По бреговете на Бяло море няма закъсали предприемачи, които да бързат да продават. Повечето фирми, занимаващи се с този бизнес, са малки и продават по 5-10 имота. Най-често те не ползват и кредити, а друг е въпросът, че заемите в Гърция са с доста по-ниска лихва, отколкото у нас.

На година поддръжката на имота е около 500 евро

Гръцките продавачи на ваканционни имоти въпреки кризата засега не свалят драстично цените, каза още Стоянов. Не може да се говори за поевтиняване, а за по-склонни да преговарят собственици. Цените за последните 3 години не са претърпели промяна. Предполагам, че при задълбочаване на кризата там може да има минимално поевтиняване, прогнозира той.

Според Никола Стоянов руснаците трудно купуват имоти в тези райони на южната ни съседка, защото са граждани на страна извън ЕС и процедурата за тях отнема около една година. Сега в Гърция се говорело тя да бъде улеснена, за да се отвори пазарът за по-богати купувачи от Азия. Това означава, че търсенето ще се засили, прогнозират брокери.

Засега българите предпочитат да наемат за кратко малки жилища в Северните райони на Гърция и по-рядко питат за покупка на имоти в южната ни съседка, каза Йоана Петрова от агенция „Мегадом". Тези райони са по-предпочитани заради близостта до нашите граници. Слабият интерес за покупка по всяка вероятност е свързан с кризата в южната ни съседка. Хората там са доста объркани от непрекъснатите публикации за нея. Пазарът в момента там е замрял. Продавачите на качествени имоти обаче засега не свалят цените, добави тя.

Преди кризата неголям брой български предприемачи купиха парцели за застрояване по крайбрежието на Северна Гърция. Засега повечето от тях изчакват с реализацията на проектите си

В Гърция терените по крайбрежието не може да се застрояват с плътност повече от 20 на сто и няма възможност за изграждане на огромни апартаментни комплекси и реализирането на големи бързи печалби, както това стана по нашето Черноморие.

Според Валери Крушовлиев от „Веко естейт" условията за чужди инвестиции в строителството в южната ни съседка не са добри. „Това е най-негостоприемната страна за инвестиции, каза той. Лично сме се сблъсквали с техните закони. Много пъти се опитвахме да реализираме някакви проекти, но не можахме да се разберем. Не ни помогна и фактът, че България вече е в ЕС", добави той.

Източник: в. Монитор