Настроенията на турския пазар на недвижими имоти започват да се подобряват. Това стана след зачестилите прогнози за подобряване на условията на пазара, пише Turkish Daily News.

Освен това, банките заявиха намеренията си за увеличаване на срока за погасяване на ипотечните кредити на 20 години и намаляване на лихвите до 1%, както и строителството на поне 1 млн. жилищни единици годишно.

Очакванията на сектора за доста високи за следващите месеци, като според специалистите няма място за негативни настроения.

Съдейки по статистиките за сключваните бракове, страната се нуждае от поне 600 – 700 хил. нови жилища всяка година. Секторът обаче се нуждае от промени, тъй като издадените разрешителни за строеж значително по-малко от посочената цифра, категорични са всички.

В последните няколко години на пазара на имоти в Турция се появиха много кредити схеми, позволяващи на купувачите да закупят жилище, плащайки по-малък процент от стойността му.

Въпреки това изследвания на турския пазар показват, че голяма част от купувачите предпочитат да заплатят поне 50% от стойността на жилището със собствените си средства.