Френската компания Societe Nationale Immobiliere, следвана от Global Infrastructure Partners и фонда от отворен тип Union Investment, са най-активните купувачи на пазара на бизнес имоти в Европа през изминалата 2009 г., става ясно от класация на PropertyEU.

След придобиването на жилищното портфолио от друга френска компания Icade за 2 млрд. евро Societe Nationale Immobiliere оглавява списъка на имотния портал.

На второ място е Global Infrastructure Partners, които успяха да закупят лондонското летище Гетуик от BAA (Ferrovial) за 1.67 млрд. евро.

Union Investment заема третата позиция сред най-активните купувачи на търговски имоти през 2009 г., след като базираният в Хамбург отворен фонд отчита сделки на обща стойност 1.2 млрд. евро.

Други големите международни играчи в класацията за изминалата година са Националният пенсионен фонд на Южна Корея, който придоби централата на британската банка HSBC на Канари Уорф в Лондон, както и Tree Inveriones, консорциум на RREEF, Area Property Partners и Europa Capital, който купи три офиса на испанската банка BBVA.