Най-богатият европеец разполага с имоти за над 6 млрд. евро

12157
Най-богатият европеец разполага с имоти за над 6 млрд. евро

Най-богатият европеец Амансио Ортега, който е основател на глобалната модна група Inditex, собственик на марката Zara, е разполагал с луксозен имотен портфейл на стойност 6 млрд. евро в края на 2015 г.

Компанията за инвестиции в имоти на Ортега Pontegadea Inmobiliaria е обявила, че разполага с активи на стойност 6.06 млрд. евро в края на 2015 г., като стойността им е нараснала с 8.3% на годишна база. Това превръща Pontegadea в една от най-големите имотни компании в Испания.

Ортега, който навърши 80 г. през тази година, консолидира по-голяма част от дяловете с в други компании в холдинговото дружество Pontegadea Inversiones през миналия декември. Той ръководи компанията, а неговата съпруга Флора Перез и близък негов бизнес партньор са вицепредседатели.

Pontegadea Inversiones, която притежава 50.01-процентен дял в Inditex, както и инвестиции в имоти за милиарди евро, отчита приходи от 810 млн. долара за 2015 г. от дивиденти от Inditex, което е с 5.2% повече от предходната година, според финансовите отчети на компанията.

Контролният пакет на Ортега в Inditex възлиза общо на 59.29%, като той притежава 9-процентен дял отделно от Pontegadea Inversiones.

Използвайки огромните дивиденти от Inditex, които почти са се удвоили през последните пет години, Ортега успява да закупи, до голяма степен без задължения, редица луксозни сгради от Лондон до Ню Йорк, с което се превръща в голям играч на пазара на търговски имоти.

Първата голяма имотна покупка на Ортега е сградата офис сградата Torre Picasso в Мадрид, който той придобива през 2011 г..

Оттогава той е закупил редица имоти в това число цяла пресечка офис сгради в лондонския квартал Мейфеър; част от основата търговска улица в Лондон Оксфорд стрийт и историческа сграда в Сохо, Ню Йорк.

Ортега отдава под наем своите имоти не само на магазини на Inditex като Zara и Massimo Dutti по пазарни цени, но и на конкуренти като H&M и Gap.

В Мадрид той притежава сграда на основната търговска улица. В момента в нея се помещава най-големият магазин в Испания на конкурента на Inditex Primark.

През февруари Ортега навлезе за първи път на азиатския пазар, купувайки 22-етажна сграда в търговския район на Сеул.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...