Вашингтон, Окръг Колумбия, обикновено изостава по отношение на инвестициите на пазара на недвижими имоти в сравнение със световни градове като Лондон, Ню Йорк и Токио. Това обаче е на път да се промени.

Благодарение на предложения план за икономическа помощ на стойност 1 трлн. долара, инвеститорите се тълпят във Вашингтон в очакване на възможности на пазара на търговски площи и жилищни имоти. Всички държавни програми, които ще са част от плана, в крайна сметка ще имат нужда от офиси а техните изпълнители ще трябва да живеят някъде. Ето и петте най-добри градове за инвестиции в имоти в света в момента, класирани от Forbes:

1.Вашингтон, Окръг Колумбия

Търговските площи и жилищните имоти често функционират като отделни пазари, но и при двата пазара е нужна ниска безработица и стабилен ръст на новооткритите работни места, които да осигурят средства на потребителите и да помогнат на компаниите.

В момента Вашнгтон има най-ниската безработица в САЩ - 4.1%. За сравнение средното ниво за страната е 7.2. С оглед на пакета за икономическа помощ на Барак Обама, който предвижда разходи на стойност около 1 трлн. долара, е малко вероятно държавните поръчки и тези, които те издържат, да напуснат града скоро.

2. Лондон

Истински пазар на възможностите. Цените на жилищните имоти в централен Лондон продължават да намаляват с месечен темп от 3.5%, според Knight Frank, докато тези на търговските площи се понижават с 2% месечно. Пазарът на търговски площи е особено презастроен, според Knight Frank, а незаетите площи сабилно се покачват.

Независимо от факта, че страната е твърдо в рецесия, Лондон е пазар, на който инвеститорите не се притесняват да залагат в дългосрочен план и да смятат, че могат да получат приемливи отстъпки в цените.

3. Ню Йорк

Жилищният пазар в Ню Йорк, който мнозина определяха като непробиваем по време на цялостния спад на цените в страната, накрая започна да пада. Продажбите са намалели с до 75% в някои квартали, според базираната в Манхатън компания за оценка на имоти Miller Samuel.

Според Cushman Wakefield цените са започнали да се понижават дори в престижни райони като 57-ма Улица или Сохо, въпреки че тези данни все още не са се появили в тримесечните отчети.

4. Токио

Япония е наясно с някои неща по отношение на срива на имотния пазар. „Загубеното десетилетие" на страната през 90-те години на миналия век дойде в резултат на спекулативния балон в сектора на недвижимите имоти.

По тази причина японските инвеститори в голямата си част избягваха да купуват и да издават продукти свързани с високорискови кредити, които бяха широкоразпространени сред щатските и европейските институции.

Това прави Токио по-безопасен залог по отношение на определянето на разумните оценки на имотите, тъй като на пазара има по-малко неизвестни.

5. Шанхай

Икономическият ръст на Китай се забави от 9 на 7%, а световната рецесия заплашва да намали още растежа на страната. Китай се изправя пред най-лошата дефлация в страната от десетилетие, която ще бъде подклаждана от спада в цените на недвижимите имоти, според Deutsche Bank. Това, което прави Шанхай привлекателен е шансът да бъдат закупени имоти на по-ниски цени на пазара, които прегряваше през последното десетилетие.

Освен ако не смятате, че Китай няма да играе важна роля когато световната рецесия приключи, е трудно да заложите срещу пазар като Шанхай, който вероятно ще има по-бърз цикъл на възстановяване от второстепенни градове като Шенжен.