Казаното тук се отнася за тези, които искат да продадат дома си или не изключват един ден да го направят.

Кои подобрения са разумни и кои се оказват чисто хвърляне на пари, когато дойде време да продавате? Ето какво съветва „Форбс":

Добрите подобрения

Почистване

Направете това, дори още преди да повикате агента по недвижими имоти. Не е лоша идеята да наемете фирма за почистване, която да го свърши. Цената няма да бъде толкова висока, но чистотата прави изключително добро впечатление.

Дребни поправки

Няма да ви струва кой знае какво да поправите малките проблеми като супени контакти, наработещи брави и лампи. Вярно е, че това не са големи проблеми, но ако не сте си направили труда да ги отстраните, подавате сигнали за немарливост и за евентуални скрити по-големи проблеми.

Подредете си килера

Почистете килера, като изхвърлите всичко, което не ви трябва. Празните пространства правят имота да изглежда по-просторен. Нещата, които не искате да изхвърлите подредете в шкаф, а ако не ви достигат шкафовете, купете един специално за целта. Знайте, че колкото повече разпилени боклуци има, толкова повече създавате усещане за по-малка площ и недостатъчно място за покъщнината.

Боядисайте отвътре и отвън

Цената се оправдава от факта, че новата боя подмладява къщата с години.

Поддържана градина

Окосената трева, цветята и оформените храсти придават класа.

Подменете дръжките

Не допускайте раздрънкани дръжки на вратите. Купете нови където трябва.

Желязна врата

Проучвания показват, че купувачите се впечатляват от масивни и сигурни врати.

Поправете покрива

Никога не пестете от покрив, защото това може да нанесе после много по-големи поражения и да се налага да се вика майстор и за мазилка на тавана и стените.

Лоши подобрения

Тук идеята не е, че не трябва да правите подобни подобрения у дома си. Това си е ваш избор. Въпросът е кои подобрения са добра инвестиция в случай, че след време ще продадете дома и искате купувачът да даде по-голяма цена заради тях.

Естествено, че ако къщата има басейн това ще вдигне цената. Хубавата дограма също е нещо, което прави добро впечатление, но има някои екстри, които няма да трогнат новите купувачи и въвеждането им ще си остане за ваша сметка.

Разширяване

Ако сте дали луди пари, за да разбивате стени, да конфигурирате стаи и да се лишите от терасата си, за да получите половин квадратен метър по-голяма стая, това си е ваш избор. Щом ви харесва, направете го, но не очаквайте да получите по-висока цена за такова подобрение.

За много хора липсата на тераса би било по-скоро минус, отколкото малко по-голямата стая. Някои биха предпочели и повече, но по-малки стаи, вместо едно огромно помещение.

Врата от плексиглас

Високата цена не се оправдава тук. Ако искате такава, трябва да знаете, че я поставяте заради себе си, но бъдещите купувачи не са длъжни да се впечатлят.

Строеж на гараж

Купувачите не винаги са готови да купят гаража или поне не на цената, която ви е струвало построяването му.

Още една баня

Когато говорим за много скъпи и многостайни къщи е нормално да има повече от една баня. Но за традиционните средностатистически къщи и апартаменти, не е задължителна.

Ел. генератор

Безспорно това, че можете да имате ток по всяко време, дава спокойствие. Но може да загубите до 40% от цената му, когато решите да продавате.

Ултрамодерна дизайнерса кухня

Особено като имаме предвид, че дизайнерите обичат да ги правят в странни цветове като праскова, например.

Ако нямате намерение да живеете в тази къща вечно, не правете толкова скъпи подобрения. Не можете да изнесете кухнята със себе си и може да се наложи да я „подарите" на новите собственици.