Португалска къща, която се завърта на 180 градуса, в зависимост от положението на слънцето, японски дом, обграден от оризова нива и плодни дръвчета – 19 университетски отбора от целия свят представят екологични домове на бъдещето в започналия днес конкурс в Мадрид.

Конкурсът ще продължи до 30 септември. Участниците имат на разположение десетина дни, за да построят прототип на къща, която ползва единствено слънчеви лъчи като енергиен източник.

Някои от тях признават, че работили денем и нощем, за да бъдат готови за откриването на експозицията в парка Каса дел Кампо в западната част на испанската столица.

Целта на конкурса е да се привлече вниманието на гражданите върху околната среда и трайното строителство, заявиха организаторите, цитирани от bTV.

Конкурсът, кръстен Solar Decathlon Europe (Слънчев десетобой Европа) поради десетте етапа, които преминават участниците, отличава дома, който консумира най-малко енергия.

За целта участницитe се осланят на идеи, които целят да се складира максимално количество слънчева енергия и да се ползва минимално количество от нея.

Къщата може да се завърти на 180 градуса, заяви 25-годишният студент Жоау Агостиньо, представяйки вила на университета в Порто, която е покрита с фотоволтаични панели, ориентирани спрямо положението на слънцето.

Тя произвежда повече енергия, отколкото консумира. Останалата част от енергията може да послужи за осветление на селище или за презареждане на електромобили.

Френският отбор от Висшия национален институт по архитектура в Гренобъл е заложил на урбанистична екосистема с две нано-кули, като представя последните два етажа от своя проект.

Последният етаж е окъпан със светлина под покрива от зелено фотоволтаично стъкло, който има релаксиращ ефект, поясни координаторът на проекта, 25-годишният Кристоф дьо Трико.

Японски студенти от университета Чиба пък представят дом, обграден от оризище, плодни дръвчета и всякакъв вид растения.

В конкурса участват 5 испански, два френски и два германски проекта, както и по един френско-италиански, италиански, датски,португалски, румънски, унгарски, японски, китайски, египетски и бразилски проект.

Първото европейско издание на Solar Decathlon – конкурс, организиран от американското министерство на енергетиката от 1999 г., привлече 200 000 зрители през 2010 г. в Мадрид. Китай ще организира следващото му издание през 2013 г.