Какво ли не прави неволята... За да намалят разходите си за наем, студенти се събират и наемат обща квартира. Може да са приятели или само познати. А нерядко се случва да се обединят и младежи, които за първи път се виждат.

Така действат не само в София, но и в другите университетски центрове, коментират от агенции за недвижими имоти. Август и септември са най-активните месеци за наемане от студенти.

В София най-изгодно излиза, когато група от 3-4 младежи наеме тристаен апартамент до учебното заведение. Между 220 и 300 евро може да се намери във всеки район. Тогава квартирата излиза по 55-100 евро на човек. Десетки са реализираните групови сделки, съобщават брокери. Изборът е огромен, стотици тристайни апартаменти са на пазара.

На същата цена от 60-100 евро излиза и вариантът "самостоятелна стая от жилище". Тогава трябва да съжителствате с хазяи, които не познавате.

Най-евтините стаи в центъра се предлагат за 100 лв., но няма да останете доволен от качеството - нито на обзавеждането, нито от състоянието на банята. Често за тези пари се дават сутерени или партери. Или местоположението е лошо - в непривлекателната северозападна част на центъра, около бул. "Сливница", бул. "Христо Ботев" и Лъвов мост.

Приличните стаи са по около 70-80 евро. Още в началото разберете ползва ли се кухня, пералня, дали в цената са включени някои консумативи.

Таванските стаи са с една идея по-скъпи от самостоятелните, но са по-евтини от гарсониерите. В центъра таван може да се наеме за 75-175 евро, а в районите около Студентския град - за 80-125 евро. Проблемът в центъра е, че може да са в кооперация без асансьор и да се наложи да катерите стълби по 3-4 пъти на ден.

Като се разровите в обявите, ще срещнете предложения за стаи на шокиращо ниски цени от 40-50 лв. Само че това не са месечни наеми, а дневни. Става въпрос за добре обзаведени стаи, които се отдават на хотелски начала за няколко нощувки.

Най-евтините едностайни апартаменти се предлагат за 110-140 евро. Но имат много кусури - или с местоположението, или са необзаведени, или плачат за ремонт. За тези пари се срещат и маломерни жилища (боксониери) с площ 30-35 квадрата.

Ж. к. "Младост" е сред най-търсените райони около Студентския град. Но ако ще ползвате метрото, гледайте само в първата и втората част на комплекса. Иначе ще се наложи доста да повървите до най-близката метроспирка.

Квартал "Витоша" също привлича погледите, защото има много ново строителство и е сравнително евтино. Но проблемът там е инфраструктурата (както и в "Манастирски ливади"). Често улиците са в окаяно състояние, неосветени, градският транспорт не е достатъчен.

Районът, който се намира близо до Студентския град, е със сравнително добра инфраструктура. Проблемни са сградите в близост до Околовръстното шосе. Затова ако наемате във "Витоша", направете една разходка по тъмно, за да не останете неприятно изненадани, съветват специалисти.

Източник: в. Труд