В началото на 2010 г. в Дубай бе открита най-високата сграда в света. 160-етажната, известена преди това като Бурж Дубай, в последствие преименувана на Бурж Халифа, в чест на владетеля на Абу Даби.

Но кои са другите основни проекти в Дубай през настоящата година?

1. Dubai World Central

Dubai World Central е проект от шест зони: логистична, търговска, жилищна, авиационна, голф и връзка с най-голямото летище в света - Dubai World Central-Al Maktoum International.

Проектът е разположени на 140 кв. км и ще струва около 32 млрд. щатски долара.



2. Kidzania

Kidzania ще включва офиси, училища, пожарна, радиостанция, пицария, болници, банки и всякакви атракции, намалени до детски размери.

Проектът ще е разположен в Dubai Mall и в него децата ще могат да карат автобуси, да работят в ресторанти, да летят със самолет и др.



3. Jumeirah Golf

Целта на Дубай е да е водеща спортна дестинация. В края на 2009 г. вече отвори врати игрището Земя, което е част от Jumeirah Golf Estates.

Планират се обаче още три голф игрища - Вятър, Огън и Вода, които са проектирани от Грег Норман, Върджей Синг, Сержио Гарсия и Пийт Дей.



4. Tiger Woods Al Ruwaya Resort

Въпреки проблемите си в последните месеци, Тайгър Уудс все още е на почит в Дубай. През 2010 г. се очаква да отвори врати Tiger Woods Dubai Al Ruwaya Golf Club.

Игрището ще има 18 дупки, а около него ще са разположени 197 жилища, бутиков хотел, спа, ресторант и голф академия.



5. THE Meydan Racecourse

Откриването на Meydan Racecourse през миналата седмица определено промени спорта.

Около новата писта за конни надбягвания могат да се настанят 60 хил. зрители. Планирани са също така музей, галерия, хотели, ресторанти и театър.

Наблизо са разположени хотел, жилищен комплекс и търговски център.

6. Dubai Metro

Проектът, стартирал преди 5 г., ще продължи своята реализация и през 2010 г. Планира се до 2010 г. общата дължина на метро-маршрута да достигне 70 км. Строежът ще струва на властите 7.6 млрд. долара, което е два пъти повече от планираното първоначално.

Метрото на Дубай ще е типично в стила на богатия град. Станциите ще бъдат с футуристичен дизайн, седалките ще да изработени от кожа и ще има специални мотриси, предназначени само за дами и деца. Останалите са за средната класа и ВИП вагони.



7. Dubai World

Проектът "The World" е сред най-амбициозните в света, като пресъздава във водите на залива на Дубай карти на света с 300 острова. Въпреки трудностите около изплащането на дълг и спада в цените на имотите, строителството ще продължи и през 2010 г.

Сред собствениците на луксозни апартаменти на тези острови медиите посочват футболни и холивудски звезди като Брат Пит и Анджелина Джоли, Дейвид и Виктория Бекъм, Майкъл Оуен, покойния Майкъл Джексън.

Говори се, че германският пилот от "Формула 1" Михаел Шумахер е получил подарък цял остров, когато е прекратил състезателната си кариера.