От началото на годината на територията на страната са въведени в експлоатация над 200 хил. кв.м офис площи, като 103 хил. кв.м са завършените площи в София.

Влошената икономическа ситуация доведе до замразяване на много от проектите, като търсенето е под средните нива през последните няколко години. За сега никой не се наема да прогнозира кога ще бъде възстановена работата по тях.

През първото шестмесечие на тази година в София, в процес на изграждане са 1 339 854 кв.м офис площи или с 1.15% повече спрямо същия период на 2008.

Въпреки трудната икономическа ситуация, някои инвеститори започват реализирането на свои обекти и през тази година, като според данни на агенция "Форос" общо 8 по-големи офис проекта са били завършени през първата половина на годината. Половината от тях са в София, по един има във Варна, Пловдив, Плевен и Силистра.

Общата застроена площ на 8-те най-големи завършени офис центрове е 114 301 кв. м, става ясно още от данните.

Най-големият от тях е Многофункционалния комплекс разположен на столичния булевард "Александър Малинов", чиято площ е 38 208 кв. м.

Комплексът е подчинен на принципа "живей-работи-пазарувай" на едно място. Развити са три подземни и десет надземни нива. Обектът е с разгъната застроена площ 38 000 кв. м. От сутерена до третия етаж ще се помещава магазин тип мол със 149 търговски единици. От четвъртия етаж започва административната и жилищната част, като са обособени пет секции - А, Б, В, Г и Д . Сградата ще разполага с общо 44 офис помещения от клас "А". В жилищната зона са предвидени 72 апартамента с различна квадратура.

Вторият по-големина е сграда 8 на Бизнес Парк Варна, чиято площ е 20 695 кв.м и е част от новостроящия се Бизнес Парк Варна. Обширният атриум, панорамният асансьор и удобството, предлагано от конферентна зала, ресторант и кафе, са само част от видимите елементи на бизнес комфорта.

Два етажа подземни паркинги решават един от основните проблеми с паркирането в градските зони, като поемат 127 автомобила.

След сграда 8 се нарежда Бизнес Парк Камбаните с площ 15 636 кв. м. Това е е най-големият проект на "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ. Представлява сграда с търговски и офис помещения, която се строи в момента на Околовръстния път в София, срещу "Бизнес парк София" в квартал "Младост".

ОбектГрадРЗП(кв.м)МестоположениеМногофункционален к-с на бул. Ал. МалиновСофия38208периферияБизнес Парк КамбанитеСофия15636периферияБизнес Парк Цар Борис ІІІСофия6493периферияКомплекс КомфортСофия6000периферияСграда 8 на Бизнес Парк ВарнаВарна20695Широк центърБизнес Център ГенимексПлевен 7766центърСилистра Бизнес ЦентърСилистра7500център