Най-голямата британска строителна компания British Land Co. Plc е регистрирала първата си годишна загуба от 20 години насам, в резултат на влошаване на обстановката на пазара на недвижими имоти в страната.

Намаляване на стойността на портфейла от офис-сгради и търговски центрове е основната причина за понижението.

Нетната загуба на компанията за годината, приключила в края на март, е възлязла на 1.56 млрд. британски паунда, или 303 пенса на акция, в сравнение с печалбата от 2.45 млрд. паунда, или 470 пенса година по-рано, сочат още данните.

Нетната стойност на активите на компанията са се понижили с 20%, което се оказа по-малко от средните очаквания на анализаторите. Това инициира поскъпване на акциите на компанията от 2.3% по време на търговията им в Лондон.

Стойността на активи на акция възлиза на 1 344 пенса, което бе над средните очаквания на анализаторите за 1 293 пенса.

Повишение е отбелязало нивото на свободните офиси в Лондон, като банките и останалите финансови институции изпитват известни затруднения, свързани с трудностите, които изпитва финансовият пазар.

Стойността на търговските имоти във Великобритания се е понижила с 14% на годишна база през изминалата година, посочиха данни на изследователската компания Investment Property Databank Ltd.

Акциите на компанията са отбелязали понижение от 17% от началото на годината, на фона на спада на основния индекс в страната FTSE с едва 8%. Компанията е с пазарна капитализация в размер на 4.03 млрд. паунда.