Миналата година Китай смая света с Олимпийските си игри, тази - с изграждания и изоставен най-голям в света търговски комплекс, снимки от който разпространи ЕПА.

Върху "само" 1.5 млн. кв. м South China Mall в Донгуан, извисява ръст проектираната най-голяма площ за търговия. Според плановете, върху нея е трябвало да бъдат разположени 1 500 магазина, както и множество забавления, хотели, луксозни апартаменти и още, и още.

Започнато през 2005 г., изграждането на мола обаче се оказва в пълна дисхармония с локалната икономика. В нея има 1 милион местни жители и близо пет пъти повече нископлатени имигранти.

Мащабният проект е допълнително разтърсен от световната икономическа криза, отразила се особено остро върху експортната индустрия на региона.

Близо две години бившият център на леката индустрия в страната е подминаван от потенциалните инвеститори , предпочитащи по-атрактивни обекти. Планът за изграждането на гигантския мол очевидно има връзка и с бившата слава на района като "работилницата на света".

Източник: БГНЕС