Модерните търговски центрове, такива, каквито ги познаваме, са огромни, предлагат разнообразни магазини и обикновено са добре посещавани. В Китай, обаче, има един съвсем различен шопинг-рай: той не просто е най-големият в света, той е и най-празният.

Молът New South China Mall отвори врати през 2005 година в Донгуан, Китай. Той се разпростира на търговска площ от 600 000 квадратни метра и има увеселителен парк, IMAX-кино, хотел и дори Триумфална арка в оригинален парижки размер. Вътре има гондоли във венециански стил, а влакчето в увеселителния парк е готово за посетители.

Те обаче идват изключително рядко – шопинг оазисът е бил предназначен за 70 000 посетители дневно и наистина е огромен, но също така и безкрайно празен. През 2008 година са наели около дузина от 1500-те магазини в призрачния мол.

Декорации много, посетители - никакви! Молът „New South China Mall“ в Донгуан, Китай, е с около 98% свободно ненаето място.

Брутната отдаваема площ на търговския център е точно 600 153 квадратни метра. Това значи, че би трябвало да има над 1500 отворени магазина, което засега обаче изглежда невъзможно да се случи.

Фасадата на търговския център изглежда зловещо и мрачно – а самотният динозавър изглежда изгубен, погледнал в далечината.

Един от пътищата, водещи до изоставения огромен китайски мол.

През мола има канали, напомнящи на Венеция, както и гондоли. Вместо обаче те да бъдат използвани всекидневно, има мрачна празнота и работниците се опитват да запазят каналите чисти.

Тъй като посетители няма, гондолите се клатушкат сами по водата.

Влакчето в увеселителния парк щеше би било вълнуващо за посетителите, но и то си стои неподвижно и необитавано.

Според плановете на създателите трябвало да прииждат ежедневно по 70 000 посетители, които да пазаруват там, но реалността е малко по-различна...

Ресторант от веригата McDonald's“рядко може да бъде видян толкова празен.

Няма абсолютно нищо за правене: дори на декоративните скелети май им е скучно.

Закритият кът Телетъбис за децата също е пуст.

В гигантския комплекс има дори голф игрище, което както се досещате, също си седи неизползвано.

Според CNN създателите на New South China Mall очакват проектът да се раздвижи и през тази година да има до 80% увеличение на посетители и съответно приходи. Да видим...