Наемите на жилищата в големите български градове следват тенденцията на поскъпването на жилищата, макар и със значително по-ниски темпове. Най-високи се запазват наемите в столицата на страната ни - София, както и във Варна, сочат изнесени статистически данни на имотния сайт imot.bg.

Докато като причина за високите наеми в столицата е фактът, че там средната работна заплата е най-висока за страната и това я прави притегателен център за населението от вътрешността, то при Варна високите стойности се оправдават с наемите през летния сезон.

Последната причина стои в основата и на по-високите наеми в другия голям черноморски град - Бургас.

Във Варна средната цена на наеми, сформирана на база на офертите за отдаване под наем на 1- 2- и 3-стайни жилища, възлиза на 295 евро, докато в София тя е в размер на 266 евро през юни.

Според статистическите данни нивата на наемите в София дори са отбелязали понижение от 1.3% спрямо юни миналата година, което може да се приеме и като свидетелство за очаквано забавяне в темпа на ръста на цените на имотите в столицата ни.

Това се дължи на факта, че до голяма степен между цените на жилищата и наемите съществува корелация и тя е положителна, като не е изключено да се прояви и с известно закъснение.

В случай че ръстът на наемите значително започне да изостава зад този на цените, ще намалее и интересът за закупувани на жилища с инвестиционна цел и по-специално за отдаване под наем.

А както всички знаем, наемите безспорно са обвързани с ръста на реалните доходи на населението.

Във Варна средната цена на наемите също не се е повишила особено за последните 12 месеца до юни - едва 4.9%.

Най-голямо увеличение има в Бургас и Русе, като това се предопределя от относително ниските им нива от преди година.

В Бургас наемите са се повишили с 10.1%, до 196 евро, следвайки тенденцията на догонване на нивата в другите градове, като Варна и София.

В Русе повишението също е значително - с 9.7%, до 147 евро.