Летище с невероятния капацитет от 150 милиона пътници годишно ще бъде потроено не къде да е, а в Истанбул. Турция планира огромен по мащабите си проект с надеждата да спечели домакинство на олимпийските игри през 2020 г., съобщава вестник „Ватан“, цитиран от „Ди Велт“.

Най-голямото летище по капацитет на пътници в света в момента се намира в американския град Атланта и може да поеме около 93 милиона души годишно. Новото истанбулско летище обаче ще вдигне този показател с над 50%.

Проектът предвижда изграждането на общо шест писти на огромна територия в северната част на града. Строителството ще започне през 2014 г., ще приключи до края на десетилетието и ще коства сума от порядъка на 3 млрд. евро., според плановете.

Турското правителство също така иска да изгради изцяло ново градче близо до новото летище, в което, наред с други неща, да се проведат Олимпийските игри през 2020 г. Истанбул, заедно с Токио и Мадрид са в последния кръг на конкурса за домакин, а окончателния избор се очаква да бъде взет през септември идната година.

Близо 37 млн. пасажери са минали през сегашното истанбулско летище в рамките на миналата година. Новият инфраструктурен проект обаче ще заличи цели райони в околностите на града и вече се усеща напрежение у жителите заради планираната национализация на земите.

Въпросите, свързани с околната среда по бреговете на Черно Море, също изникват на дневен ред и вече са предмет на множество срещи в градската управа.