Металът е един от най-популярните метали в архитектурата. Безспорно за еталон на метална сграда сме приели Айфеловата кула, но освен нея, в света има редица други проекти, в които металът е използван по нов и усъвършенстван начин:

77“ в Порто , Dioniso LAB

За да се предпазят стъклените фасади на къщата, архитектът избрал метал. От градината прозорците се затварят с олекотени алуминиеви щори, а откъм улицата – с по-твърди плъзгащи се капаци, изработени от неръждаема стомана. За да пропускат светлина, дори когато са затворени, в панелите са прорязани отверстия.

Къща Bent в Амстердам, Крис Кабел и Abbink × de Haas architectures

Някога в този район живели занаятчиите, боядисващи тъкани. Това дало на архитектите идеята за платно от метал.

Плътността на металната решетка може да се променя, така че да пропуска повече или по-малко светлина, а с нея се променя и обликът на самата къща: когато решетката е отворена, тя прилича на медена пита, а когато „щорите“ са спуснати – те напомнят люспи на риба.

Жилищна сграда Hatert в Ниймеген, 24H architecture

В тази сграда симпатиите на архитектите се разделили между дърво и метал. Фасадите на 13-етажната жилищна сграда са направени от дърво, а парапетите на балконите- от метал

Сградата на Архива в Есен, Scheidt Kasprusch Architekten

Рядко една сграда не може да бъде направена само от метал, но тъй като в тази се държат стари документи, които не се нуждаят от твърде много светлина, центърът бил направен със стомана фасада, с тясна цепка за прозорците. За да се постигне ефектът на ръжда, архитектите използват специална боя, която изглежда като ръжда, но всъщност пази сградата от корозия.

Дом на културата Ortuele, aq4 Arquitectura

Този проект е част от програма за възстановяване на район, в който по-рано се добивала желязна руда. Стоманената фасада според архитектите напомня историята на мястото. Въз основа на характеристиките на климата, били избрани три вида панели.

Вижте още: 31 от най-красивите нови сгради в света

Офиси Islas в Cамедан, Mierta & Kurt Lazzarini Architekten

Архитектурата на сградата е вдъхновена от околния пейзаж: ръждиво желязо като земята и есенните листа на широколистните дървета, а формата на надвесените метални листове повтаря извивките на река Ин. По практически причини, фасадите са асиметрични: на север- най-вече желязо, на юг доминира стъкло.

Жилищна сграда DOLOMITENBLICK в Южен Тирол, Plasma Studio

Местните власти изискали от архитектите да се придържат към традиционните форми на покривите и материалите - лиственица и окислена мед. Те успяха да спазят правилата и да създадат необичаен проект: медта обхваща не само покрива, но и балконите и парапетите, както и влиза в гаража.

Вила DVT в Арнем

Клиентът поиска обикновена къща с необичайна фасадата и резултатът е правоъгълна кутия, покрита с листа от перфориран алуминий. Металът е боядисан със специална боя, чийто цвят се мени, създавайки различни визуални ефекти.

Библиотека в Копенхаген, COBE и Transform

Състои се от четири припокриващи се паралелепипеда, сградата прилича на купчина от книги. Втората й интелектуалната функция – златистия цвят, напомнящ какво съкровище е скрито вътре. Фасадата на сградата е релефна и се променя през целия ден.

Градският музей в Мейдстон, Hugh Broughton Architects

Архитектите били изправени пред предизвикателството да възстановят замък от 1561 г., който да се превърне в музей, както и да приложат към него нова сграда, която да „се съчетава добре“ с историческото здание. Те решиха да играят с контраста, избирайки проста форма и съвременни материали- стъкло и лъскав метал. Фасадите са покрити с плочки, ръчно изработени от местни занаятчии от медна сплав.

Музей на историята на стрелбата в Дудерщат, Gnädinger Architekten

Музеят е притиснат между жилищна сграда и крепостната стена на града. За да компенсират липсата на пространство, архитектите заложили на асиметрични форми и блестяща фасада от медна сплав в златен цвят.

Музей на съвременното изкуство в Кливланд, Farshid Moussavi Architecture

"Исках самата сграда да е приключение" - обяснява архитектът Фаршид Мусави. Подобно на кристал, тя е направена от плочи от полирана черна стомана. По фасадата ѝ минават хора, плават облаци, небето се мени и слънцето изгрява и залязва като в истинска градска хроника.

Вижте още: Най-добрите архитектурни достижения в света