Някои офис сгради в Дубай са толкова зле замислени и имат толкова лошо разположение, че никога няма да бъдат заети, докато други могат да носят доходност не по-голяма от разходите за тяхната поддръжка, твърдят от CB Richard Ellis Group Inc, цитирани от Bloomberg.

"Някои сгради ще останат незаети за постоянно и офисите в тях никога няма да бъдат отдадени под наем, тъй като разположението им е погрешно, качеството им е ниско или пък имат проблеми от правна гледна точка," смята Николас Маклийн, управляващ директор за Близкия изток на CB Richard Ellis.

Спекулативната търговия задвижи имотния пазар в Дубай, след като на чужденците беше позволено да купуват недвижими имоти в части от емирството през 2002 г. Купувачи без опит в управлението на недвижима собственост се надпреварваха да купуват цели етажи в офис сгради преди строителството дори да е започнало, което в крайна сметка доведе до изграждането на офис сградите със слабо качество и неудобно разположение, които имат множество собственици, казва Маклийн.

Такива сгради трябва да се конкурират за наематели на дубайския пазар, където делът на незаетите офис площи е 40%. Новопостроените сгради в покрайнините понасят най-тежък удар. Най-малко 1.85 млн. кв. м офис площи, или около 40% от предлаганите в момента на пазара в Дубай, ще бъдат добавени в следващите четири години, според CBRE. Това ще окаже допълнителен натиск върху цените, които са паднали средно с 60% от върха си в средата на 2008 г..

Собствениците предлагат стимули на наемателите като гратисни периоди без заплащането на наем с продължителност до 12 месецa по седемгодишни договори, се казва в доклад на Jones Lang LaSalle от този месец.

"И докато стимулите могат да направят една сграда по-привлекателна от друга, все още има проекти, които е трудно да привлекат наематели при каквато и да е цена," казва от Jones Lang LaSalle. Някои имоти трябва да бъдат разрушени или да се промени тяхното предназначение.

В Дубай е имало 2.6 млн. кв. м офис площи в строеж към юни, което нарежда емирството на трето място в света след Шанхай и Москва, се казва в доклад на Colliers International от този месец.

Повечето от новите търговски сгради ще бъдат довършени в следващите две години, основно в райони, където строителството вече се развива с бързи темпове като Business Bay и Jumeirah Lakes Towers. Повече от тях са собственост на множество собственици, според формата на собственост известна като съвместно владение, при която една сграда е разделена хоризонтално или вертикално на части с отделни собственици. Компаниите наематели обикновено предпочитат да преговарят с един собственик, казва Маклийн.

"Тук се случва така, че ако имате 10-етажна сграда и десет собственици, и искате да вземете цялата сграда, ще трябва да преговаряте с всички," казва той. "Това е невъзможно."