Най-лошото на световния пазар за търговски имоти вече е приключило, въпреки че възстановяването ще отнеме различно време на пазарите в Европа, Азия и САЩ, се казва в доклад на Jones Lang LaSalle.

Възстановяването се подкрепя от подобряващото се икономическо положение в световен мащаб, пазарната ликвидност и корпоративните баланси, пише reutersrealestate.

Азиатският пазар за недвижими имоти е начело на възстановяването, като икономическият обрат се случва по-бързо от очакваното. Европа също отчита засилващ се инвеститорски интерес в сектора.

"Противоположно на тях, щатският пазар на бизнес имоти продължава да изпитва затруднения под тежестта на слабо корпоративно търсене и потенциалните загуби от кредити".

В Азия позитивните нагласи на жилищния пазар се пренесоха и при бизнес имотите, като Китай и Хонконг отчитат увеличение на инвестиционната активност.

Инвестиционните продажби в Европа също се покачват, като се очаква до края на годината д достигнат повече от 90 млрд. долара, въпреки че повечето сделките са в сегмента на първокласните имоти.