Тези забележителни сгради показват, че размерът не е всичко, но ако не планирате да ги посетите, не опаковайте прекалено много неща. Тези миниатюрни жилищни пространства получиха заслужено признание в книга, наречена Small Architecture Now!:

Стая с изглед: хижите Encuentro Guadalupe Antiresort, проектирани от Хорхе Грасия Гарсия, представляват луксозни кабини за туристи, изследващи винарските райони на Мексико в долината на Гваделупе. Всяка от тези 20 вили заема около 20 кв. м. Комплексът се управлява от Grupo Habita, член на световната мрежа Design Hotels и може да се похвали невероятна гледка към заобикалящата природа.

Тази дървена хижа седи на плаж с бял пясък в Нова Зеландия, и е напълно мобилна, за да се съобрази с местните закони, които да посочват, че всички имоти трябва да бъдат подвижни, поради заплахата от бреговата ерозия

Предната стена на хижата на релси се отваря напълно и предлага несравнима гледка на плажа.

Това куполообразно огнище се намира в детска площадка в Трондхайм, Норвегия. Вдъхновено от традиционните норвежки торфени и дървени колиби, то напомня старата максима на суровите норвежци: „Няма лошо време“.

The Riverside House, в Токио, Япония, е построена на малък триъгълник на земя.

Тази миниатюрна семейна къща заема площ от 29 кв. м. , като в същото време успява да помести в себе си всички необходими помещения.

Вместо традиционната фасада с прозорци, проектираната от Хосе Кадиле Къща 77 в Португалия има метална фасада, покрита с различни символи, през които в дома прониква светлина

Yingst Sauna предлага уединение в гората на Травърс Сити, Мичиган.

Проектирана от Ослон Кундиг тази хижа във Вашингтон се нарича Delta Shelter и може да бъде напълно затворена в метален контейнер и отнесена другаде, когато не се ползва.

На своите три етажа тя разполага с всички необходими жилищни помещения.

Тази малка симпатиюна къща, наречена Beetle House бе създадена от японския архитект Терунобу Фиджиморо за изложба в Лондон.

Вижте още: Най-малкият апартамент за 1 млн. паунда в света