Всеки, който си купува имот, се опитва да намери максимално комфортно място- в по-добър и чист район, с по-добър транспорт, с изградена инфраструктура и изобщо всички блага на цивилизацията. Не са много тези, които са запознати с енергията, която носи домът, но фън шуй има отговор и на този въпрос. Според древното китайско изкуство за хармонизиране на енергията неблагоприятни места за купуване на имот са:

Имотите до гари влияят негативно на аурата и отнасят парите

Смята се, че от домовете, които се намират до гари, големи пътища, железопътни мостове, тунели и бързотечащи подводни реки, щастието заминава по пътя. Впрочем и психолозите ще ви кажат, че за по-чувствителни към стрес хора домът в близост оживени и шумни места не е подходящ. Освен това фун-шуй предупреждава и за финансови проблеми, които могат да възникнат за обитателите на такива домове.

Лоша енергия имат домовете в близост до болници, затвори, гробища и някогашни гробища

Собствениците в тези домове заболяват и се чувстват неспокойни заради струпването на страданието и агресията на много хора на едно място. На такива места има прекалено много Ин енергия и на собственикът не му достига жизнеутвърждаващата Ян.

Домовете на страданието „развалят“ аурата

В Китай обикновено купувачите настояват подробно да научат каква е била съдбата на предишните собственици на дома. Добър знак е, ако те продават дома си заради положителна промяна в живота си и лош, ако причината е развод или смърт.

Впрочем и извън Поднебесната хората са склонни да избягват места, на които са се разиграли трагедии или са се случили убийства.

Неизползваните сгради трупат „застояла“ енергия

Лоша, застояла енергия според фън шуй има в райони с неизползвани и полуразрушени сгради или замразени строежи. Същото се отнася и за домове близо до сметище или завод за преработка на отпадъци.

И още:

Неподходящ район за покупка на имот е около храмове- там има твърде силна концентрация на енергия. Ако обаче се стремите към духовно развитие и не сте човек на материалното, именно районите около храм ще ви дават стабилна и укрепваща енергия.

Нощните клубове, казина, игрални домове нарушават покоя.

Не се препоръчва покупката на дом в близост до електростанции и високоволтови проводници.

Близо до оживени места и търговски центрове се трупа смесена енергия на хилядите хора, минали оттам, и фън шуй не препоръчва там да се строи дом.