С 8.94% са се повишили цените на жилищата през 2007 година във Велико Търново, като средната цена за периода е 457 евро за кв. м, става ясно от изнесените данни на агенция за недвижимо имущество “Адрес“.

Ръст се забелязва в цените на всички имоти. Той се дължи основно на очакванията на клиентите за повишаване на цените във връзка с членството ни в ЕС. За отбелязване е, че през изминалата 2007 г. около 70% от купувачите са ползвали кредит.

Цените на старото строителство в града остават по-високи от тези на новото със 16%, въпреки големия интерес от страна на купувачите към новопостроените апартаменти.

Най-желани останаха имотите в централната градска част, чиито цени достигнаха ръст от близо 62%, който се определяше основно от жилищата ново строителство.

Цените на панелните жилища също отбелязаха повишение и достигнаха до 420 евро за кв. м в района на Нова болница, който е с най-добра комуникация, където има реализирани сделки на 530 евро за кв. м.

Засили се интересът за имоти и в промишлената зона, като цяло обаче в града липсват терени за изграждане на складови площи.

Голям процент от закупените жилища ново строителство са с инвестиционна цел. При търговските площи постоянен интерес се поддържа към магазините в централната градска част. Предлагат се доста помещения в новостроящите се жилищни сгради, които са на по-ниски наемни нива.

Интересна тенденция на пазара на извънградски имоти около Велико Търново е засиленият интерес от страна на български граждани. Доскоро към тях интересът беше предимно от чужденци.

И през тази година те останаха голяма част от купувачите на извънградски имоти. През 2006 г. най-силно представени бяха гражданите на Великобритания, но при тях се отбелязва лек спад.

Доста се засилва интересът от страна на граждани от други националности - Румъния, Естония, Испания, Ливан, Белгия.