Тристайните апартаменти имат тотален превес през изминалите месеци, що се отнася до покупката на имот у нас. „Те съставляват почти 50% от продадените жилищни имоти по данни на BULGARIAN PROPERTIES", заяви за Profit.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Двустайните апартаменти са едва 25% от реализираните продажби, 15% са многостайните апартаменти, а 10% са къщи. Делът на закупените тристайни апартаменти нараства за сметка на двустайните.

Това е съществено изменение на структурата на продажбите на жилищни имоти спрямо първото тримесечие, когато двустайните и тристайните бяха с почти равен дял, констатира още Стойкова.

Средната площ на закупените жилища нараства на 100 кв. м при 74 кв. м в началото на годината. 50% от закупените жилища са с ТЕЦ.

Най-предпочитаните квартали за София

По данни на BULGARIAN PROPERTIES Лозенец е един от най-предпочитаните квартали в София през второто тримесечие, като също така той държи и най-високи цени – сделки се сключват на около 1100 евро/кв. м.

Центърът също постепенно си възвръща интереса на купувачите. Други популярни квартали са Студентски град и Витоша, където има предлагане на качествено ново строителство на добри цени.

Традиционно голямо търсене има и в Младост, както и южните квартали по протежението на бул. България. Това са открояващите се квартали, но като цяло сделки се сключват относително равномерно във всички останали квартали на столицата.

Ето и най-новата жилищна сграда в София

Тухла или панел?

Тухлените жилища остават най-предпочитани и задържат дела си от 70% от продадените жилища през последните няколко месеца. Панелните жилища са около 15% от закупените имоти.

Метрото продължава да е фактор

Метрото е и ще става все по-силен фактор при търсенето на имоти, тъй като то вече се доказа като удобен и ефективен транспорт и все повече хора го предпочитат. Така че и в бъдеще имотите, които са близо до спирки на метрото, вкл. и на бъдещи такива по новите линии, които сега се изграждат, ще се радват на по-голямо търсене и съответно ще държат по-стабилни цени.

Как влияят понижаващите се лихви у нас на жилищния пазар?

Лихвите по кредитите и достъпът до жилищно кредитиране като цяло е може би най-силният двигател, който влияе на имотния пазар, споделя Стойкова.

Така че определено смятам, че сегашните много добри лихвени нива и условия по кредитите ще доведат до увеличено търсене и повече сделки с имоти. Това вече е факт от година насам - виждаме тенденция на постоянен спад в лихвените нива, който води до непрекъснато увеличение на броя на реализираните покупки на имоти, завърши тя.

Четете още: За британците, които се местят в българските села