Със застудяването на времето наблюдаваме повишение на броя на предлаганите имоти с неизплащани ипотеки от частните съдебни изпълнители. Той се повишава с близо 10% през последния месец и вече е 4 243 към днешна дата.

Традиционно в началото на месеца ще погледнем към най-интересните имоти, предлагани от частни съдебни изпълнители.

Като цяло при десетте най-скъпо продавани имоти в страната откриваме предимно парцели, производствени и търговски имоти.

Парцел в Бургас е най-скъпо продаваният имот в момента, като за площта му от 29 114 кв. м наддаването ще стартира от 33.3 милиона лева, или по 1 140 лева за кв. м. Парцелът е предназначен за ниско строителство до 10 метра.

Вторият най-скъпо предлаган имот отново е парцел, този път в София. За площта му от 8 999 кв. м наддаването ще стартира от 7.2 милиона лева. За квадратен метър от имота търсената цена възлиза на около 8 000 лева.

Високата цена се предопределя от ключовото му разположение – на Седми километър на бул. Цариградско шосе, като той е подходящ за изграждането на административна сграда.

Ако се чудите как изглежда най-скъпо предлагания от съдия изпълнител едностаен апартамент – ще ви помогнем:

Той е с площ от 77 кв. м и се намира в сграда на първия етаж на бул. Цариградско шосе – в района на Караулката. Наддаването за него ще стартира от 83 484.57 лева, или 1090 лева за кв. м.

Стар наш познайник откриваме при едностайните. Този апартамент в Надежда, който бе предложен на търг през февруари с начална цена от 81 000 лева, отново е на пазара.

Този път наддаването за него ще стартира от далеч по-ниските 58 320 лева, или 1 296 лева за кв. м. Ще е интересно да видим дали ще намери своя купувач при цена с 30% по-ниска, в сравнение с преди седем месеца.

Рекордьор по цена на квадратен метър при малките едностайни жилища е апартамент в Люлин. Той е с площ от едва 32 кв. м, а наддаването за него ще стартира от 55 875 лева, или 1 750 лева за кв. м. Имотът е разположен на 13-и етаж.

Странно е, че най-скъпо предлаганият през февруари двустаен апартамент отново е на пазара, като началната му тръжна цена не е намалена съществено.

За двустайния апартамент с площ от 68 кв. м в квартал Иван Вазов наддаването ще започне при ниво от 168 645 лева спрямо 169 000 лева преди седем месеца (2 500 лева за кв. м). Интересно е решението цената да не бъде променена.

И ако дотук представяните имоти ви се струваха скъпи, то ето го и рекордьорът по цена за кв. м. Тристаен апартамент с площ от 104 кв. м на ул. Христо Белчев в столицата ще започне да се предлага на търг с начална цена от 272 014 лева (2 615 лева за кв. м).

В случая високата цена се предопределя не от лукса, а от централното местоположение на имота, разположен на четвърти жилищен етаж.

В централната част на София откриваме и най-скъпо предлагания многостаен имот. Той е с площ от 163 кв. м, намира се на булевард Евлоги Георгиев, а за него наддаването ще стартира от 375 000 лева (2 300 лева).