Представете си за момент, че имате всички пари на света- милиардите и трилионите. Разбира се, бихте живели в люлката на лукса, без да се нуждаете от нищо, имайки всичко на длан. Можете да си купите най-скъпата къща в света. Нещо повече- можете да си купите всички най-скъпи къщи в света. Нека ви разходим на едно околосветско пътешествие! Но не за да разглеждате забележителности, а на лов за най-скъпите имоти на картите на градовете: от страна на страна и от континент на континент:

Великобритания

Billionaire’s Row Home, Лондон

Цена: $158 млн.

Ако сте милиардер, единствено правилно е да си купите имот в Кенсингтън Палас Гардън, който лондончани наричат „улицата на милиардерите“. Самото име внушава, че това е мястото, където живеят най-богатите жители на Обединеното кралство. С тази уговорка цената от 158 млн. долара, най-високата, на която се продава имот във Великобритания, започва да не звучи толкова завишено. Впрочем въпросната къща е само на няколко крачки от друга, обявена за един от най-скъпите имоти, продаван някога във Великобритания. Продавач на имота се смята, че е Лакшми Митал, който я купува за сина си според слуховете за 184 млн. долара. Но така или иначе тази сделка никога не е потвърдена.

Турция

Zeki Pasa Waterside Mansion, Саръйер, Истанбул,

Цена: $115 млн.

Zeki Pasa Waterside Mansion е най-скъпата къща в Турция. Дали ще й се наслаждавате отвън, или ще пристъпите на една обиколка вътре, ще се съгласите, че не е правен никакъв компромис с лукса. Sotheby’s Realty я представя „еднофамилна къща“, но колко семейства живеят в дом с 23 спални и 8 бани? Основното жилище се разпростира на около 3 000 кв. м. Излизате отвън и се наслаждавате на бароковата фасада на имението, сторено преди 150 години. Едно от големите предимства на къщата е, че е разположена на самия морски бряг, което дава възможност за великолепна гледка и още повече подчертава красотата й. Строена от френски инженер за министъра на султан Абдулхамид Втори- Зеки паша, пететажната сграда остава и до днес една от най-красивите в света.

САЩ

Beverly House, Бевърли Хилс

Цена: $95 млн.

Всеки, абсолютно всеки, би бил щастлив да притежава имот, в адреса на който пише „Бевърли Хилс“. И ако през всичките тези години само сте чакали подходяща оферта- тя е пред вас: 95 млн. долара за къщата, в която президентът на САЩ Джон Кенеди и съпругата му Жаклин са изкарали медения си месец през 1953 г. и в което са заснети сцени от „Кръсникът“. Къщата е с площ почти 6.5 хиляди кв. м. и има 29 спални, 40 бани, нощен клуб, винарна и киносалон. В по-късни времена е добавен фитнес. В нея има зала за официални вечери, стая за закуска, както и гостна с френски прозорци и веранда, която води към площадката за градински партита за 400 гости. Заобикалят я живописни градини, два тенис корта и 22 метров басейн.

Словакия

Недовършена къща, Тренчин

Цена: $74 млн.

На фона на всичко предложено дотук, тази къща някак не оправдава цената си, но вероятно в бъдеще тя ще намери кой да я превърне в истински рай. В нея е предвидена просторна гостна с камина, тераса и тишина, тъй като е отдалечено от централните улици. Когато го видим завършено, то може би наистина ще струва 74 млн. долара.

Испания

Cielo De Bonaire, Алкудия

Цена: $ 65.7 млн.

Майорка е мечтана дестинация било за основен, било за втори дом. А Cielo De Bonaire опредено е едно от „най-луксозните и изискани“ жилища в света. Първо, мястото е безупречно: Майорка е всепризната със своята живописна красота. Второ, къщата има най-добрия възможен изглед: предлага панорамна гледка към хълмовете и океана. Но Cielo de Bonaire не е само къща с хубава гледка. Има осем спални, осем бани с вани, балкони и веранда, хеликоптерна площадка и басейн, тенис корт и фитнес.

Ирландия

Lyons Demesne, Кънтри Килдеър

Where: County Kildare, Ireland

Цена: $65 млн.

Този величествен дом се разполага на цели 300 акра и изглежда като истински кралски замък с класическата си архитектура: чистите линии на имението на фона на зелените, идеално оформени градини може да спре дъха на всеки потенциален купувач. Но нека ви разкажем нещо за историята на Lyons Demesne! През 1785 г. лорд Клонкъри заповядва построяването на замъка. Това е било преди два века, но най-скъпият дом в Ирландия и до днес не е загубил и частица от блясъка си и не е показал признак на остаряване. Това се дължи до голяма степен на ремонт, спечелил редица награди за безупречността си. Впрочем кризата намали цената на жилището от първоначално исканите 100 млн. долара на 65 млн.

Хонконг

Glass House

Цена: $64.4 млн.

Все по-оживеният Хонконг е дом на едни от най-интересните архитектурни проекти на съвремието ни. Един пример е тази стъклена къща в един от най-луксозните райони на града. Като се има предвид колко презастроен и натъпкан е Хонконг, едва ли някой ще се изненада, че под голямо жилище тук не може да се разбира нищо друго освен просторна сграда с апартаменти. Стъклената къща разполага с шест отделни еднофамилни апартамента, всеки със собствен асансьор, място за паркиране и 500 кв. м градина. Всички крила имат изглед към океана и се издигат на всички пет етажа на сградата,а на покрива разполагат с тераса с джакузи. Къщата има елегантен декор, басейн и високи тавани.

Италия

The Royal Villa of Marlia, Капанори

Цена: $59 млн.

Не всеки може да си купи италианска вила, принадлежала на кралски особи. Но ако имате 60 милиона долара излишни, можете да си позволите вилата, принадлежала на сестрата на Наполеон Бонапарт- Елиза, а по-късно тя е обитавана за кратко от италианския владетел Виктор Емануил II. Триетажната вила разполага с изрисувани стени и тавани, венециански мозайки, многобройни фонтани, езеро и арабски градини и, разбира се, по-модерните басейн и театър, тенис корт и боулинг. А и в крайна сметка колко съвременни домове могат да се похвалят с два частни параклиса и и храм, посветен на Бога на гората?

Каймановите острови

Castillo Caribe

Цена: $49.5 млн.

Ако обичате слънцето, морето и пясъка, има една много приятна къща на Каймановите острови за около 50 млн. долара, която в момента се продава. И върви с възможност за офшорна сметка. Така с един удар се отървавате и от града, и от данъчните и получавате просторна къща на бряг с бял пясък и лазурно море, чието обзавеждане просто крещи „лукс“

Канада

Луксозна къща, Ванувър

Цена: $22.1 млн.

Любителите на историята биха се влюбили тази къща, която се издига гордо над шикозния исторически квартал Шонеси. С десет спални и девет и половина бани, този луксозен дом е идеален за големи семейства или хора, които обичат да забавляват у дома. Имотът излъчва елегантността на стария свят отвътре и отвън. Той съчетава колониална архитектура със съвременния лукс на по-високия клас удобства, включително фитнес център и система за домашно кино. Ако се разходите из къщата вечер, ще видите как блестят полилеите с кристали „Сваровски“ и 24-каратови златни листчета, как изглежда на нощна светлина водопадът и езерото, скъпите мозайки в градината, гаражът на пет коли и много повече. Естествено видеонабюдението влиза в „пакетната цена“. Тази къща вече загуби 10 млн. от първоначалната си цена, дали това е достатъчно, ще видим.

... И един бонус

Най-скъпият имот в България, обявен за продажба в Интернет, е къща в Драгалевци за 4.2 млн. евро. Площта й е 920 кв. м и разположена насред парк от 5 000 кв.м с градини и каскадни фонтани, африкански огън, беседка от ковано желязо с воали. Къщата на две нива разполага със закрит басейн, параклис, двоен гараж и се предлага заедно с охраната и прислугата. Френските прозорци гледат към фонтаните в градината, а в самата къща има четири спални, баня с джакузи и душ кабина, няколко кабинета, гостна и тераса с изглед към Витоша.