Всяка сутрин 500 работници на фирмата Longaberger в Нюарк (щата Охайо) влизат в огромна жълта кошница, вместо в нормална офис сграда.

Ако искате да видите и други напълно откачени сгради, в които хората работят, живеят или посещават изложби, имаме няколко примера за вас:

Фирмата за кошници The Longaberger Company в Охайо от 1997 година е поместена в сграда-кошница. На седемте етажа работят 500 служители. Високо над тях има две дръжки за носене, които тежат общо около 150 тона. Сградата е вдъхновена от техния собствен модел кошница Medium Market Basket.

Разпознахте ли я? В тази сграда в Токио се намира култовата японска пивоварна Asahi Beer. Не е съвсем ясно обаче какво е имал предвид дизайнерът, създавайки голямата златна люта чушка "пеперони" в непосредствена близост до сградата. Някои я възприемат като огненото сърце на бирата.

Това е паркингът на библиотеката Kansas City Public Library в Мисури. Висок е осем метра и е украсен с цветни бодли. 22-те "книги" са избрани от жителите на Канзас Сити като книгите, които най-добре представляват града.

В този огромен, висок 74 метра чайник биха се вместили над 28 милиона литра чай. Това е музеят за чай Meitan Tea Museum в Мейтан, Китай. Той е с площ от около 5000 квадратни метра и с диаметър от 24 метра.

Във втория по големина град в Литва, Каунас, се намира офис сградата Office Center 1000, по-известна като "сградата-банкнота". Тя помещава 10 етажа, включително офисите на различни банки. Фасадата се състои от 4500 различни рисувани стъклени частици.

Този десететажен хотел се намира близо до Пекин, а на него са изобразени Шу, богът на дълголетието, Фу, богът на щастието, и Лу, богът на богатството, високи над 40 метра. Входът на Tianzi Garden Hotels се намира при краката на бог Шу.

Сградата на CORPUS в Лайден, Холандия, е интерактивен музей, в който можете да се възползвате от възможността да опознаете човешкото тяло отвътре. Във високия 35 метра прозрачен гигант има всякакви човешки шумове, 5D-ефекти и гигантски репродукции, които придружават посетителите по пътя им през човешкото тяло: от кости и органи до зъби и мозък.

The Pyramide се намират в Индианаполис (САЩ, щата Индиана). Построени са като седалище на застрахователната фирма College Life Insurance Company of America. Първоначално са били планирани девет пирамиди, за да има място за всички файлове, но в последствие идва компютърната ера и построяват само три.

Две спални в глезена, хол в петата, плюс магазин за сладолед в предната част и две бани – от това се състои The Haines Shoe House в Хелъм, Пенсилвания. През 1948 година ексцентричният производител на обувки Малон Хейнс създава сградата по собствен модел работни ботуши. Милионерът живял съвсем за кратко там.

В холандското градче Хертогенбош се намират футуристичните сгради, проектирани от архитекта Дрийс Крайжкамп. 50-те къщички са построени в началото на осемдесетте години. Всяка от тях може да подслони един или двама души. И докато отвън изглеждат наистина впечатляващо, като влезеш вътре, се питаш "Къде продават мебели за кръгла стая?".