Във всички епохи хората са се съревновавали в създаването на конструкции, които да са невиждани до този момент. Нашето съвремие също не отстъпва: авангардни, свръхмодерни и впечатляващи сгради се появяват навсякъде по света:

Еко къща на тръби, построени от архитект Ричард Карбоние в ескимоското село Понд Инлет, на остров Бъфин в северната част на Канада. Къщата се състои от три алуминиеви тръби. Благодарение на формата си, тя по-добре да се съпротивлява на северния вятър, а на покрива не се натрупва сняг.

Една от трите къщи, построени от Едуард Арсено от бутилки на остров Принц Едуард, в югоизточната част на Канада. През 1979 г. той получава картичка от дъщеря си със замък от бутилки на остров Ванкувър и решава да направи нещо подобно. Той събира 25 хиляди празни стъклени бутилки от целия окръг, от приятели и близките ресторанти, а след това в продължение на четири години работи по създаването на село от бутилка. От май до октомври, селото е отворено за гости.

През 1923 г. в село Торпенес в английското графство Съфолк създали необичайна водна кула: огромният резервоар, обвит с дъски, бил наречен "къща в облаците". Когато в края на 1970 г. в селото бил прокаран водопровод, превърнали кулата в истински дом. Една нощувка в нея струва от 500 до 700 паунда.

Тази къща обувка, построена през 1948 г. в Пенсилвания (САЩ), била поръчана от продавач на обувки на име на Малоун Найнеса, като реклама на неговите стоки. В наши дни тя се използва за къща за гости.

„Живял някога един хобит...“ в частна ферма близо до град Матамата, Нова Зеландия. След снимките на филма, властите решиха да запазят декорите. Сега можете да отседнете в хобитова къща за нощта.

Танцуващата къща в Прага, която неведнъж сме ви показвали, е един от най-известните паметници на авангардната архитектура. Всеки желаещ може да посети ресторанта на покрива ѝ.

Името на сградата Edifisio Mirador в Мадрид в превод означава „наблюдателен пункт“. Наблюдателният пункт е всъщност празен квадрат в средата на сградата, в който има малка градина и от който можете да разгледате околния пейзаж.

Вижте още: Най-мразените сгради в света

Близо до селото на Кивик на Фарьорските острови в Дания две идентични иглута се дават под наем за 150 долара на нощ.

Испанският архитект Антонио Гауди вдъхнови виетнамския си колега Данг Виет Нга за изграждане на къща за гости Hang Nga в Далат. Домът носи името „лудата къща“.

"Къщата на семейство Флинтстоун"е създадена през 1976 г. от Уилям Никълсън в Хилсбъро, в Калифорния. Той лял бетон под натиска на сгъстен въздух, а след това да го лепил към металната конструкция.

Архитектът Моше Сафди толкова обичал кубовете, че не се раздели дори и в този мащабен проект. През 1967 г. той построи жилищен комплекс в Монреал Habitat 67 от 354 куба.

Каменната къща се намира в близост до град Фафе в Португалия. Стените на сградата са заменени от огромни камъни.

Това всъщност е социално жилище в Амстердам за хора над 55 години. Стъраничните блокове, които правят сградата толкова оригинална, се появили, когато не останало свободно пространство: с пристройката броят на апартаментите бил увеличен от 87 на100.

Вече 30 години, хората, живеещи в кубическите апартаменти на Пит Блок в Ротердам, се измъчват от неговата оригиналност.Стените са под ъгъл, така че мебелите могат да се сложат само в средата на стаята.

Вижте още: Петте най-удивителни хотела в света