Височината на строящата се в Шанхай трета най-висока сграда в света Шанхайската кула премина 500 м. Новината бе съобщена от вестник The China Daily.

В последните дни работниците са завършили строителството на 108-ия етаж на небостъргача, с което височината на сградата достигна 501.3 м

Според плановете небостъргачът трябва да се издигне на 632 м и да стане третата най-висока сграда в света след дубайския небостъргач Burj Khalifa (828 м) и японската телевизионна кула Tokyo Sky Tree (634), както и най-високата сграда в Китай.

В най-високата сграда в Китай ще се разположи Шанхайският световен финансов център. Строителството на небостъргача трябва да завърши през декември 2014 г.

В Европа най-високата сграда в момента е кулата "Меркурий Сити" (338 м; на снимката горе), която е 28 м по-висока от наскоро открития небостъргач Shard (310 м) в Лондон, най-високата сграда в Европейския съюз. Прави впечатление, че всички основни високи сгради в света в момента се строят в Северното полукълбо.

Вижте още: Най-красивите небостъргачи на 2012 г.

В Южното в момента най-високата сграда се строи в Мелбърн, където властите одобриха плана за строителството на Australia 108 с височина 388 метра. Небостъргачът трябва да стане най-високата сграда в Южното полукълбо.

Що се касае до плановете за строителството на най-високия небостъргач в света Sky City на 838 метра, отново в Китай, през есента бе съобщено, че проектът е минал първия етап на одобрение и строителството може да започне през пролетта.

Плановете на авторите на проекта бяха той да бъде построен в рекордно кратък срок от 90 дни, или по 5 етажа на ден, но темата не получи по-нататъшно развитие. Мнозина са склонни да мислят, че проектът е твърде авантюристичен и няма да бъде реализиран.

Вижте още:Градовете с най-много небостъргачи