Станалата истинска икона в съвременната архитектура кула Burj Dubai, чиЙто строител е Emaar Properties, поставя рекорд след рекорд за височина, пише PropertyWire.

В началото на месец септември кулата вече е 688 метра, която е прави по-висока даже и от най-високата структура, построена от човешка ръка – телевизионната кула на KVLY-TV, намираща се в Северна Дакота, чиято височина е 628.8 метра.

В момента Burj Dubai разполага с 160 етажа, което е повече от всяка друга сграда на планетата, сочат данните.

Когато бъде завършена, кулата ще трябва да покрие общо четири критерия за безопасност на обитаване, които са задължително за много високите сгради.

Критериите включват – височината на самата сграда, безопасността на най-високия етаж, коЙто ще бъде обитаван, качеството на материалите на покрива, както и дали ще има радио антени и други елементи, които увеличават височината й.

Дизайнът на Burj Dubai включва едни от най-съвременните инженерни технологии и методи, които се използват в строителството.

В момента по проекта работят 7 500 работника, като 95% от тях имат много добър професионален опит и практика в строителството на подобни сгради. Външната обвивка на кулата е почти готова и вече започва работата по интериора, които се очаква да надмине всякакви прогнози.

Burj Dubai е най-амбициозният и мащабен проект на компанията Emaar, като вложените средства се очаква да надхвърлят 20 млрд. долара, уточняват от ръководството.