"Петилетката - за 3 години" - това беше един от култовите лозунги от времето на плановата икономика в България. В Китай пък най-новият лозунг гласи: "Най-високата сграда в света - само за 90 дни", съобщава Дойче веле.

Никой досега не е правил такова нещо - китайска компания възнамерява да построи най-високата сграда в света само за 90 дни. Високият 838 метра небостъргач ще бъде построен така че да устоява на земетресения, ще бъде енергоспестяващ и в пъти по-евтин от другите небостъргачи по света.

За сравнение: най-високата до този момент сграда в света - кулата Бурж Халифа в Дубай - бе построена за 6 години и погълна 1.5 милиарда долара.

Китайският небостъргач ще е с 10 метра по-висок, ще бъде издигнат само за 90 дни и ще струва едва 628 млн. долара.

Трите "най"

Компанията Broad Sustainable Building (BSB) планира да построи кулата в китайския град Чанса, провинция Хунан. Концернът е реализирал вече два подобни проекта - 15-етажна сграда, издигната за 1 седмица, и 30-етажен хотел, построен само за 15 дни.
Тези постижения изглеждат като "загрявка" - новият проект на компанията е доста по-амбициозен. За 3 месеца трябва да бъдат издигнати 220 етажа с 1 млн. кв. метра полезна площ.

Тайната на строителите се крие в това, че те няма да строят в класическия смисъл на думата, а ще "сглобяват". Цялата сграда представлява всъщност конструкция от готови елементи. Във фабриката на BSB в провинция Хунан 12 хиляди души ще изработят конструкциите за небостъргача, които на място само ще бъдат сглобявани. Така на ден ще бъдат издигани по няколко етажа.

Рекордни ще бъдат не само височината и времето за построяване на сградата, но и нейната енергийна ефективност. Кулата ще има 5 пъти по-ниска консумация на енергия, отколкото други сгради от подобен мащаб. Това ще бъде постигнато посредством 15-сантиметрова външна изолация на сградата и 4-камерни стъклопакети на прозорците. Климатичната инсталация ще работи изцяло без електричество на принципа на топлообмена, осветлението ще е от светодиоди, а всеки един от 104-те асансьора на сградата ще бъде оборудван с техника, позволяваща вторичното използване на освобождаващата се при спиране енергия. Всичко това позволява на инженерите от SBS да твърдят, че ще построят не само най-високата, но и най-икономичната и екологична сграда в света.

Строго секретно

Разходите се изчисляват на около 628 млн. долара, с което китайският Sky City ще излезе по-евтин от най-високата сграда в Европа - лондонската кула Shard, чиято височина е 310 метра. Да не говорим за кулата в Дубай с нейните милиард и половина долара. Дали обаче китайската компания ще успее да реализира проекта си - това зависи от решението на властите, които още не са издали разрешение за строежа. Ако той бъде одобрен, строителните работи ще започнат през ноември тази година и ще приключат през януари 2013-та.

Как ще изглежда бъдещата най-висока сграда в света - засега архитектите й пазят това в тайна. Но както вероятно се досещате, едва ли бихме могли да очакваме някакъв футуристичен шедьовър - все пак става дума за сграда от готови елементи.