Над половината от хората в света живеят в градове. Какво очаква световното население до 2050 година в демографско и урбанистично отношение? И как стоят нещата в България, някои от отговорите дава нов доклад на ООН.

Новите данни за урбанизацията показват, че през 2009 г. над 50% от световното население живеят в градовете, а от 1950 г. насам селското население прогресивно намалява. Разпределението на живеещите в градовете и селата е различно из отделните части на света.

Европа е сред най-урбанизираните места в света със 72.8% градско население. Но водач в урбанизацията е Северна Америка, където градското население е 82.1%. Най-бърза е урбанизацията в Азия, а най-слабо урбанизирана е Африка със само 40% градско население. Източна Европа е един от силно урбанизираните световни региони - 68.9 процента от населението са в градовете. В Западна Европа градското население е 79.5 процента.

Мегаградовете в настъпление

В света има 961 града с над половин милион население, но само 54 от тях са с население надминаващо 5 млн.. Мегаградовете - с население над 10 млн. - са само 21. Най-големи сред тях са Токио (над 36 млн.), Делхи (над 22), Сао Паоло (над 20), Мексико Сити (над 19), Ню Йорк с над 19 млн. население - град, който дълги години е бил най-големият в света, сега едва се класира на 6-то място.

Европа има само три мегаграда: Москва, Истанбул и Париж, всеки от тях с около 10.5 млн. население. Лондон, другият истински голям европейски град, е с население малко под 9 млн. Перспективата е урбанизацията на света да продължи и до 2050 година да обхване 84% от населението. Селското население навсякъде намалява, то расте само в Африка, но през следващите 10-20 години ще започне да намалява и там. В момента в Европа има 200 млн. селски жители, а след 40 години, през 2050 година, те ще са едва около 100 млн.

Как е в България?

71.5 процента от населението на България са градски жители. Тенденцията е миграцията към градовете може да продължи и до 2050 г. почти 85% от населението да живее в градски условия.

През 1950 г. градското население на България е било само 27.6%, а за първи път градското население надминава селското по брой в началото на 70-те години. Единственият голям град в страната в категорията на градове от 1 до 5 млн. е София.

Намаляващият брой на населението означава, че в страната едва ли някога ще се появи втори град с население над 1 милион души.

Източник: Дойче веле