Баровци от Турция и Персийския залив са първите купувачи „на зелено” на петзвездните апартаменти, които са част от небостъргача в столичния квартал „Младост 3”.

Самата реализация на проекта за изграждането на Трите кули ще започне през есента. Това съобщиха за „Монитор” столични имотни брокери.

Според тях в следващите 6-7 седмици на терена ще бъде завършено събарянето на стария соцмагазин „Деница” и ще тръгне подготовката за нулевия цикъл на изграждането. Вероятно инвеститорите от турската фирма „Гаранти Коза” ще вземат разрешение за строеж наесен, смятат брокерите.

По думите на Тихомир Цаков от агенция „Аристо” продажбите „на зелено” вървят, като основно сделките са с граждани от съседна Турция. Милен Денев от „Сандрамакс” казва, че има интерес от страни от Персийския залив и други държави от Близкия изток.

„Сключват се предварителни договори за всички видове апартаменти в бъдещия комплекс”, уточнява той. Цените, на които се предлагат апартаментите, са от 1540 до 1780 евро за квадратен метър. Брокери смятат, че те са 20-30% над пазарните за района и за това интересът засега е основно от чужденци.

В началото на май правителството одобри изграждането на огромния комплекс „Гранд Каньон София”, който трябва да е готов до януари 2018 г. Инвестицията в проекта ще е 120 млн. лв. с 240 заети лица.

Точно това е причината той да е със статут на “приоритетен”, а властта се ангажира с административно обслужване в съкратени срокове, както и индивидуално административно обслужване.

Комплексът ще се състои от три кули с общо 765 апартамента. 30-етажният небостъргач ще носи името „Рила”. От първия до 17-ия етаж ще се помещава 5-звезден хотел от известна световна верига, а от 18-ия нагоре ще има луксозни ВИП апартаменти.

Плътно до него ще се издигат още две високи жилищни сгради, съответно с по 20 и 22 етажа, които пък ще се казват „Витоша” и „Пирин”. Отделно в комплекса ще има и мол, фитнес и СПА център и басейн. Освен това там ще е разположена и очна клиника, която ще е втората по големина на Балканския полуостров след тази в Истанбул.

Цялото пространство пък ще бъде заобиколено от изкуствено езеро, фонтан и дървета. Ще се направи и амфитеатър, детска площадка и скейт парк.

Сградите ще имат и директна подземна връзка със станцията на метрото в „Младост 3”. Тунелът ще е с дължина около стотина метра и ще е специално предназначен за жителите и посетителите на небостъргачите. Ще се изгради и триетажен подземен паркинг с над 1000 места.