Гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос опита да прояви съпричастност към народа си, който е изправен пред невиждани досега имотни данъци и призна, че дори и той не разполага с достатъчно средства, за да погаси задълженията си.

Гръцката полиция късно вчера използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите пред парламента в центъра на Атина, които се обявиха "против" плановете за повишаване на имотните данъци.

"Вече платих 10 000 евро данъци и скоро ще дам още 7500 евро", сподели Теодорос Пангалос - един от двамата вицепремиери в Гърция. "Тъй като нямам 17 500 евро, ще се наложи да продам един от имотите си", призна още той.

Според информацията от доходната му декларация от 2010, доходът на Пангалос надвишава 640 000 евро, а недвижимите му имоти са общо 19 - три апартамента в столицата, пет в други населени места и 11 парцела земя. Вицепремиерът обаче разполага с малко спестявания и има едва 17 000 евро в банковата си сметка. За сравнение, средният годишен доход в балканската страна е близо 20 000 евро.

"Имам недвижими имоти, които са наследствени. Лично аз не съм купувал нищо. Опитвам се да намеря купувач, какво друго иначе да направя?", попита общественикът.

Въпреки мрачните перспективи, на въпрос какво би се случило, ако не намери заинтересован клиент, Пангалос се пошегува: "Не зная. Може би (финансовият министър Евангелос) Венизелос ще ме арестува и ще ме тикне зад решетките".

Източник: БГНЕС