Пазарът на недвижмите имоти в България е най-бързоразвиващият се сектор от икономиката на страната ни, стана ясно на проведената днес пресконференция за недвижими имоти на тема: "Финансиране на недвижими имоти", на която говори Мартин Гиков, ръководител на звеното за недвижими имоти към УниКредит Булбанк.

Секторът на недвижимите имоти у нас генерира около 10% от БВП на страната, като за изминалата 2006 година е привлякъл около една трета от чуждестранните инвестиции, или повишение от близо два пъти, спрямо нивото им от предходната година.

Като тенденция бе извлечен фактът, че глобализацията в сектора на недвижимите имоти рефлектира чувствително и на развитието на сектора у нас с появата на чуждестранни индивидуални и институционални инвеститори.

Като други тенденции бяха посочени бързото развитие на строителния сектор у нас и значителното повишение на строителните разходи, което поставя под натиск печалбите на строителните предприемачи.

В същото време господин Гиков наблегна на факти, като повишаване на прозрачността в сделките за недвижими имоти, както и намаляването на риска в сектора за сметка на намаляването на търсената от инвеститорите възвръщаемост.

На фона на чувствителното нарастване на начините и формите за финансиране на строителни проекти, се наблюдава и все по-ограниченото наличие на качествени и привлекателни терени за застрояване, което е и основната причина за ръста в цените на парцелите у нас.

Общо 60% от общите одобрения за строежи се падат на жилищния сектор през изминалата година, като очакванията са този процент да се запази и през настоящата година.

В близо 30% от сделките по недвижими имоти у нас са учавствали чуждестранни инвеститори. Като тенденция се оформя и избягването на презастроените райони и наблягане на районите около голф-комплексите и СПА-центровете.

Засиленият интерес към жилищата в големите градове продължава, като до голяма степен той се диктува от миграцията от вътрешността на страната към тях.

Тези фактори са допринесли за повишение в цените на жилищата с около 20% през изминалата година, както и с 10% от началото на настоящата година.

Цените на наемите в големите градове се запазват стабилни, като силното търсене на по-малки жилища продиктува водещото им по ръст повишение на наемите.

Предпочитаните проекти за финансиране се предопределят от наличието на някои ключови фактори, като добра локация, добра комуникация и инфраструктура, иникалност на проекта и дизайн, избягване на презастроени райони.

По отношение на инвестициите в офиси се открояват следните тенденции - търсенето на офиси от най-висок клас се очаква да продължи да се повишава, както и на такива от клас Б. Основните наематели на офиси са фирми от IT-сектора, застрахователни и финансови компании, фармацевтични и др.

По отношение на развитието на пазара на търговски площи са направени няколко основни извода - на първо място натиск върху наемите на площите на основните търговски улици, в резултат на разкриването на редица големи търговски центрове.

Основна минимална предпоставка за успеха на голям търговски център е да е разположен в район с минимум 140 000 жители за обслужване, като се оформя и тенденция на нарастване на чуждестранния интерес към инвестиране в големи търговски центрове.

По отношение на логистичните центрове се наблюдава тенденция на относително слаба развитост и съсредоточването им в райони, като София, Варна и Пловдив, като и при него се наблюдава значителен чуждестранен интерес за инвестиции.