Цените на недвижимите имоти в Лондон са се понижили с най-много от 2004 година насам през август, в резултат на петте повишения на лихвите във Великобритания за последната една година, както и проблемите на финансовите пазари, сочи изследване на Rightmove Plc.

Средната продажна цена на недвижимите имоти в столицата на Кралството е спаднала с 2.5% през август до 384 439 паунда, според най-голямата британска агенция за недвижими имоти въз основа на изследване между 12 август и 8 септември.

Като цяло цените на имотите във Великобритания са се понижили с 2.6%, сочи още статистиката на агенцията.

Ръстът в цените на имотите в Лондон се е прекъснал до голяма степен и в резултат на проблемите на имотните и ипотечните пазари в САЩ, които са довели до отлив на инвеститорите в недвижими имоти.

В същото време те са принудили британските банки да прибегнат до повишаване на лихвите и затягането на условията за отпускане на ипотечни кредити, коментират още специалистите по недвижимите имоти.

Според анализатори, до голяма степен понижението се предопределя и от факта, че имотите в Лондон стават все по-малко достъпни за наеселението на фона на бума в цените им от последните няколко години.

Спада в цените на имотите в Лондон е било най-голямото такова от понижението им с 4.3% през август 2004 година.

Въпреки наблюдаваната негативна тенденция при цените на недвижимите имоти в столицата на страната, много от наблюдаващите пазара изразяват мнение, че спада в цените може да се ограничи от слабото предлагане на жилища.

То бе и в основата на силното повишение на цените на имотите, подкрепено от значителния инвеститорски интерес.

По-рано спад в цените на имотите във Великобритания за пръв път от август 2005 година отчетоха и от Royal Institution of Chartered Surveyors.