Мумбай е една от най-скъпите дестинации за покупка на недвижими имоти в света, сочи изследване на Global Property Guide.

Апартамент в Южната част на града се продава на цена между 9 000 и 10 200 долара за кв. метър - цена, която може да се срещне единствено в най-развитите световни градове.

Така по цени на недвижимите имоти Мумбай отстъпва единствено на градове като Лондон, Ню Йорк, Москва, Хонг Конг, Токио и Сингапур.

Цените на недвижимите имоти в останалите части на Индия обаче са значително по-ниски, като например в столицата на страната - Ню Делхи цените на апартаментите варират между 2 000 и 3 000 долара за кв. м.

В Бангалон, която е "силиконовата долина" за Индия, цените на недвижимите имоти също са значително по-ниски, като са в диапазона между 950 и 2 000 долара за кв. м.

Анализатори определят цените на недвижимите имоти в Мумбай, като неразумно високи в страна с брутен вътрешен продукт на човек от населението от едва 770 долара за изминалата година.

Цените на недвижимите имоти в Индия се радват на изключителен ръст през последните няколко години, подкрепени от бурното развитие на индийската икономика и значителните инвестиции от страна на чуждестранни компании, изнасящи бизнеса си към страната.

В същото време в Индия се наблюдава и значително преселение към големите градове от вътрешността на страната.

Високото търсене на качествени жилища, на фона на по-бавния ръст в предлагането им на пазара, е и сред основните причини за силното повишение в цените на недвижимите имоти в страната.

На фона на високите цени на жилищата в Индия обаче, нивата на наемите изостават значително, поради контрола върху тях. Въпреки че подобни ограничителни закони са в процес на отмяна, те все още действат.

Цените на наемите в Мумбай например са замразени на нивата им от 1947 година. Въпреки че цените на наемите в Мумбай са високи при нива от 8 000 - 10 000 долара месечно, доходността от отдаването под наем е ниска и възлиза на едва от 3 до 4.7% на годишна база, поради високите цени на недвижимата собственост.

В Делхи, максималната годишна възвръщаемост от наеми е фиксирана при 10% от разходите за строителството на недвижимия имот.

Новите и по-малки жилища в Ню Делхи са със средно ниво на възвръщаемост от 8.4% на годишна база.

Високи са и транзакционните разходи в Индия при покупка на имот, като те възлизат средно между 7.5 до 17% от стойността на имота.