Цените на недвижимите имоти в 20-те най-големи щатски региона са се понижили през юли с рекордното ниво от 3.9% на годишна база, посочи изнесен днес доклад.

През януари индексът отбеляза първото си понижение от 2001 година насам, след което регистрираше спад през всеки следващ месец.

Резултатът се оказа близко до средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха понижение в цените на имотите от 4% за месеца, в сравнение със същия на миналата година.

На месечна база цените на недвижимите имоти са отбелязали понижение през юли в размер на 0.4%, колкото беше спадът им и през предходния месец.

Данните са последното доказателство за проблемите на имотния пазар в най-голямата световна икономика, довели до забавяне на ръста на брутния й вътрешен продукт.

Много от пазарните участници очакват по-нататъшно понижение в цените на недвижимите имоти в САЩ.

Индексът, следящ изменението в цените на водещите десет града, който е с по-дълга история, се е понижил с 4.5% за 12-те месеца, приключили през юли, посочиха още данните.

Най-голямо понижение са регистрирали цените на имотите в Детройт, като там през юли то е възлязло на 9.7% на годишна база.

Най-голямо повишение са отбелязали цените на недвижимите имоти в Сиатъл, като там цените са отбелязали ръст от 6.9%.

Малко по-късно ще бъдат изнесени и данните за продажбите на съществуващи домове за изминалия месец, които ще внесат повече яснота относно състоянието на пазара на недвижимите имоти.