Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се повишили с най-много от две и половина години насам през настоящия месец, повишавайки очакванията за по-нататъшни повишения на лихвите от страна на английската централна банка.

През юни средната цена на недвижимите имоти в страната са се повишили с 11.1% на годишна база, до ниво от 184 070 паунда, което бе и най-голямото им повишение от януари 2005 година насам.

Ръстът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха повишение на цените от 10.3% на годишна база.

Данните затвърдиха очакванията, че четирите повишения на лихвите във Великобритания, отвело ги до най-високото им ниво от шест години насам, не е достатъчно, за да охлади ръстът на цените и можем да станем свидетели на по-нататъшното им повишение.

Средните очаквания на анализаторите са равнището на краткосрочните лихви в страната да бъде повишено до 6% на годишна база до края на годината.

На месечна база цените на недвижимите имоти са се повишили с 1.1%, което бе и най-голямото им месечно повишение от януари месец тази година.

В същото време анализатори коментират, че съществуват признаци за стартиране на забавянето на ръста в цените на недвижимите имоти във Великобритания. След силното им повишение през последните няколко години търсенето започва да отслабва, като в същото време се очаква и ръст в предлагането.

Допълнително се очаква въздействие да започнат да оказват и четирите повишения на лихвите в страната. Много от анализаторите дори изразиха притеснения за силен спад в цените на имотите през следващите няколко години.