Цените на недвижимите имоти във Великобритания са отбелязали най-ниското си повишение през юли от началото на 2006 година насам, посочиха изнесени данни на Hometrack Ltd.

Като основна причина за това се сочи повишението на лихвите в кралството от пет пъти от страна на Английската Централна Банка.

Очакванията са банката да повиши нивото на лихвите за шести път по-късно през годината, което да ги отведе до нов шестмесечен максимум.

За месеца цените на недвижимите имоти във Великобритания са поскъпнали с 0.1% на месечна база, до ниво от 176 300 паунда (358 000 долара).

Забавил се е и ръстът в цените на имотите в столицата на страната - Лондон, като повишението им там от 0.2% е било и най-ниското такова от 18 месеца насам през юли. За сравнение, през юни цените там се повишиха с 0.7% на месечна база.

Изнесеният днес доклад бе четвъртият за този месец, сочещ "охлаждането" на пазара на недвижими имоти във Великобритания.

Според отделен доклад, публикуван днес от Fitch Ratings, имотният пазар във Великобритания е вторият най-надценен такъв след този на Франция. Изследването сравнява цените на недвижимите имоти с личните доходи на населението.

На годишна база ръстът в цените на имотите във Великобритания се е забавил до 5.9% през юли, в сравнение с 6.8% предходния ден.

Въпреки изразените притеснения обаче, специалистите са на мнение, че пазарът няма да се "охлади" бързо. Банките са дали 114 000 ипотечни кредита през юни, което превишава средните очаквания на анализаторите за 110 000 такива.

През юли обаче, цените на луксозните жилища в Лондон са регистрирали най-голям месечен ръст от 31 години насам, което сочи устойчивостта на пазара на луксозни жилища в столицата.