Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се повишили през този месец с най-малко от декември миналата година, според агенцията Rightmove Plc said, цитирана от финансовото издание Bloomberg.

Офертите продава са се повишили с 0.4%, до средно ниво от 237 361 паунда, на фона на повишението им с 3.6% през април, заявиха от най-голямата агенция за недвижими имоти във Великобритания. На годишна база повишението им се е забавило до 13% през май, в сравнение с 15% през април.

Забавянето в сектора се обяснява с по-високите лихви в страната, както и с повишеното предлагане на недвижими имоти, на фона на значителното им поскъпване през последната една година.

През изминалата година недвижимите имоти във втората най-голяма европейска икономика отбелязаха ръст от 10% на годишна база.

В Лондон цените са поскъпнали с 1.4% през май на месечна база, на фона на повишението им от 3.7% през април. Столицата на страната бе и в основата на бума на цените на недвижими имоти, до голяма степен предопределен от рекордните бонуси, изплатени в сектора на недвижимите имоти през изминалата година.

Средният брой на продаваните имоти от имотна агенция се е повишил до 61, което е и най-голямото им ниво от октомври миналата година.

В същото време броят на продаваните недвижими имоти от най-голямата агенция се е повишил до най-високата им месечна стойност от 200 000 през май.

Предлагането на жилища за продажби се е повишило, на фона на продължаващото повишение на краткосрочните лихви в страната, като съществуват очаквания и за по-нататъшен ръст.

На 10 май английската централна банка повиши лихвите с 25 базисни пункта, до 5.5% на годишна база, в борбата на институцията срещу нарастващата инфлация.

От началото на август миналата година банката повиши четири пъти равнището на лихвите в усилията й да забави темпа на инфлацията.