Цените на недвижимите имоти във Великобритания през юли са отбелязали най-малкия си ръст през тази година, което е поредното свидетелство за забавянето на пазара на недвижимите имот в кралството, сочат данни на Rightmove Plc.

Средната продажна цена на жилищата във Великобритания се е повишила с 0.3% през месеца, до ниво от 240 001 паунда на годишна база. Това бе и най-слабото им повишение от декември месец насам, когато те отбелязаха спад.

Средните продажни цени на имотите в столицата на страната – Лондон са се повишили с 1.8% през юли, което е близо два пъти над темпа им на повишение през предходния месец. Тя е възлязла средно на 394 730 паунда.

Доброто представяне на цените на имотите в Лондон се предопределя от силното търсене на жилища там след добрите бонуси, получавани във финансовото сити. През юни цените на луксозните жилища в столицата отбелязаха най-голямото си повишение от 31 години, повишавайки се с 35% на годишна база.

Анализатори коментират обаче, че на фона на слабостта на пазара в останалите части на страната, едва ли доброто им представяне ще продължи още твърде дълго време.

Забавянето в сектора на недвижимите имоти до голяма степен се предопределя от повишението от пет пъти на краткосрочните лихви в Англия от страна на английската централна банка.

Банката повиши нивото им за последен път през настоящия месец, което ги отведе до ниво от 5.75% на годишна база. За последната една година средните вноски по кредитите са се повишили със 100 паунда, в резултат на повишението на лихвите в страната.

По-нататъшен низходящ натиск върху пазара на недвижимите имоти може да се внесе, в случай че английската централна банка посрещне очакванията на анализатори и инвеститори за още повишения на лихвите.

На годишна база цените на недвижимите имоти в страната са се повишили с 10.3% през юли, в сравнение с повишението им от 13.2% месец по-рано.